Hip-hop soundtrack današnjice

  1680

  Soundtrack

  Coach Carter

  Soundtrack

  Datum izdanja: 14.02.2005.

  Izdavač: Capitol / Dallas Records

  Žanr: Hip-hop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. All Night Long/Red Café
  2. No Need For Conversation/Fabolous feat. Mike Shorey
  3. Professional/Chingy feat. GIB
  4. Southside/The Game feat. Lil Scrappy
  5. Roll Wit You/Ciara
  6. Wouldn’t You Like To Ride/Kanye West, Malik Usef & Common
  7. Hope/Twista feat. Faith Evans
  8. Your Love/Van Hunt
  9. This One/Ak’sent
  10. Beauty Queen/Czarnok
  11. Balla/Mack 10 feat. Da Hood
  12. Time/St. Lunatics
  13. What Love Can Do/Letoya
  14. About The Game/Trey Songz

  Nisam gledao film (opet) i sada sam poprilično siguran da sam simpatičan uredniku s ovim uvodima gdje se jadam kako mi daje soundtrackove (znam da čitaš) tako da ću mu ovoga puta uskratiti užitak mog jadanja i preći ravno na recenziju (2:1 za tebe, ali borba traje do zadnjeg čovjeka!). “Coach Carter” je soundtrack koji me podsjeća na soundtracke filmova poput “Opasne misli” ili “Petak”, tako da ukoliko ste slušali njih onda znate o čemu je riječ.

  No od tih soundtrackova “Coach Carter” se razlikuje po drastično velikom utjecaju r’n’b zvuka koji je (nažalost) danas toliko snažno prisutan na mainstream hip-hop sceni. Samu kompilaciju otvara pjesa Red Cafea “All Night Long” koja me priličnorazočarala. Besmisleni hookovi, intro koji je sastavljen od pukog nabrajanja brojeva (koji imaju neko značenje ovom izvođaču) i očita namjera da se stvori hit uz neizostavno spominjanje žena, love, droge, East i West Coasta te poznatih kvartova na obe strane obale me tjera na WC i zato odmah preskačem na narednu pjesmu.

  Fabolous feat. Mike Shorey sa svojom pjesmom “No Need For Conversation” u kojoj na odvratno očit način koriste ukradeni beat iz pjesme The Rootsa “I Don’t Care” me definitivno baca u očaj i instantno preskačem pjesmu u kojoj osim ukradenog beata nema zaista ništa zanimljivo. Prvi spas dolazi u vidu The Gamea koji se udružuje s Lil Scrappyjem na pjesmi “Southside” koja me instantno osvojila svojim laganim ‘noddin” ritmom i Gameovim snažnim vokalom. Sljedeća pjesma pripisuje se Ciari i dolazi pod radnim nazivom “Roll Wit’ You”. Ukoliko dosad nisam potpuno poludio od ženskih vokala i suludog pjevušenja i imitiranja J.Lo. onda je sada došao trenutak da si konačno pucam u glavu i završim sa slušanjem ovih besmislica.

  Muziku podržava

  No, vjerovali ili ne, spas je došao od skupine ljudi od kojih se to nisam nadao i to redom: Kayne West, Malik Yusef, Common i JV koji su se svi izredali za mikrofonom na “Wouldn’t You Like“. Začuđujuće inteligentan tekst i izvanredan beat su me potpuno osvojili i podsjetili na malo starije dane hip-hopa kada su se svi na sceni volili i kad nije bilo gluposti. I taman kad sam pomislio da će kompilacija nastaviti s nekim gadarijama došao je red na Twistu i Faith Evansa i njihovu pjesmu “Hope“. Twista nam je na lijep način pokazao kako se repa i to je odradio na tako brz, a opet opušten način da je uistinu bio užitak slušati ovu pjesmu.

  No, zato me ponovo u pojam ubila serenada Van Hunta “Your Love (Is The Greatest Drug I’ve Ever Know)”. Pjesma je toliko srcedrapajuća i odvratna da sam bukvalno umro od dosade. Neću vas zamarati pretjeranim detaljima… Sljedeća pjesma koja me dojmila je ujedno i zadnja pjesma na albumu, a nosi naziv “About Da Game” i izvodi ju Trey Songz. Iako ima r’n’b utjecaja, pjesma ima ono ‘nešto’ što je odjeljuje od većine sličnih pjesma i što joj daje određenu težinu. Naime, čitava pjesma je iznijeta na vokalima uz minimalnu upotrebu instrumenata bilo koje vrste. Ritam je stvoren pljeskanjem ruku, a u čitavoj pjesmi postoji svega 2 sample-a koji ‘ulete’ na refrenima i to je to.

  I što sada reći na kraju o ovome CD-u? Istina, pola CD-a me tjera na povračanje, ali opet, druga polovica je stvarno dobro odrađena. Kod kompilacija je to načešće i slučaj, pogotovo kod soundtrackova, nikad ne znaš što te čeka i nikad ne znaš kako sve to zvuči.

  Muziku podržava