Hebden i dalje originalan

  1302

  Four Tet

  Remixes

  Datum izdanja: 10.11.2006.

  Izdavač: Domino / Dancing Bear

  Žanr: Pop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Tics – Horntveth, Lars
  2. Skttrbrain – Radiohead
  3. Money Folder – Madvillain
  4. One Year – His Name Is Alive
  5. Breathe Me – Sia
  6. Untitled – Aphex Twin
  7. Great Day – Madvillain
  8. Pick Up – Bonobo
  9. Roads Become Rivers – Rothko
  10. Carmella – Orton, Beth
  11. So Here We Are – Bloc Party
  12. Heim – Pole

  Kao što je stvar sa npr. Seinfeldom – ili ga obožavaš, ili ne, tako je i s Kieran Hebdenovim Four Tetom, nema sredine! Naravno, ja se ubrajam među ove prve… Rijetko kad se za neki bend može reći da su svoj vlastiti žanr, a kamoli za pojedinca, a ovdje se upravo radi o takvom slučaju.

  Neusporedivi s bilo čime, Four Tet (iliti Kieran Hebden, pojedinac koji stoji iza tog projekta) još od 1999. sa svojim prvijencem “Dialogue” našli su se na toj ne-znam-kako-da-nazovem sceni, mješavina je elektronike, folktronike, jazza, techna i koječega još u kombinaciji s akustičnom gitarom, rogom, bubnjevima, klavirom i harfom…

  Jednom prilikom Kieran je izjavio da se cijela ideja Four Teta temelji na proizvodnji zvukova i muzike koji ne zvuče kao čovjekov produkt, želi postići takve efekte u muzici koje nitko prije nije i zaista mu to i uspjeva. Sve mu se nalazi u kompjuteru i nije pobornik sviranja na klasičnim instrumentima i klasičnim setovima turneja.

  Moji apsolutni favoriti su Four Tetov drugi i treći album: “Pause” iz 2001. i “Rounds” iz 2003., najkraće opisani sinestezijom svih osjetila. A 2005. uslijedio je i “Everything Estatic”. “Remixes” je izdan krajem 2006., i odmah se može vidjeti Kieranov eklektičan i probrani ukus, (iako sam kaže da voli slušati sve od jazza, rocka, preko klasike, punka, reggaea), muzičkih utjecaja na njega ostavili su brojni bendovi, muzičari i producenti.

  Muziku podržava

  Na albumu se nalazi 12 Four Tet remixeva pjesama bendova kao što su Radiohead, Aphex Twin, Bloc Party, His Name Is Alive i drugih… Vidi se otkuda dolazi kvaliteta što se tiče Four Teta, s obzirom na takve uzore (nama više ili manje poznatima).

  Teško je izdvojiti ijedan od remixeva, svaki je lud i poseban na svoju stranu, a treba reći da bi na Radioheadov “Skttrbrain” i sam Thom Yorke bio ponosan. Ostale jake stvari na albumu koje u originalu izvode Lars Hontveth, Bonobo i Aphex Twin And Pole, zaista su nešto za poslušati i iako je teško reći da li su u Four Tetovoj izvedbi bolje ili lošije od originala, jer s njihovom izvedbom i nisam baš najbolje upoznata, ali to je super stvar remix CD-a – tjera te da nabaviš i čuješ originale.

  Four Tet “Remixes” definitivno daje svoj originalni pečat remix horizontima muzike i kulture, ali vam preporučam da si osim ovoga nabavite i ostale albume, jer remixi su jedna stvar, naravno shvatit ćete odmah o čemu se radi, ali na albumima, koliko god to zvučalo apstraktno, Kieran se upušta u puno žešća putovanja i eksperimentiranje…

  Muziku podržava