Haiku Garden: Sad i samo sad uspjeti s ovom ljepotom

  479

  Haiku Garden

  Where If Not Now

  Datum izdanja: 25.10.2018.

  Izdavač: KAPA Records

  Žanr: Indie Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Catch My Breath
  2. What Lies Within
  3. Barriers
  4. Dawn Chorus
  5. Days, Dripping Away
  6. Hazel
  7. Idle Abyss
  8. Drifter
  9. Caving

  Možda je malo grubo i nepošteno reći ‘došli su od niotkuda, napravili jedan od najljepših EP-a ovih prostora, a i dalje su dosta nepoznat bend’, ali takva je danas situacija. “Waver” od Haiku Gardena je perfektan, idealan od početka do kraja… Na njemu je bilo samo pet pjesama, pa se logički postavlja pitanje kako će to sve zvučati na pravom albumu. Odgovor smo dobili s “Where If Not Now“.

  “Where If Not Now” zvuči u najmanju ruku podjednako dobro. I dalje je to sanjivi pop rock u kojem dominira shoegaze, a ekipa se trudila u taj zvuk implementirati i neke nove elemente, pa smo tako dobili i ponešto orijentalne glazbe unutar albuma, ali i mnogo tradicionalnijih (elektronskih) zvukova. Vokali su kao i glazba, pa tako nemojte očekivati da ćete uspjeti razumjeti nešto od onoga što pjevaju, jer vokali su tu generalno kao dodatni instrument, a ne kao klasični oblik interpretacije.

  Muziku podržava

  Kad sve to stavimo zajedno, album bi se mogao opisati u prenesenom smislu, na tragu  slikarskog platna. Prije odlaska u atelje kako bi radili na svojem novom djelu, Haiku Garden su uzeli određenu količinu opijata i krenuli slikati te nisu znali kako će sve završiti. Odfrljili su sve boje, šarali kistom na sve strane, trošili vrijeme i resurse, da bi malo po malo oblikovali završnu sliku koja je svakim detaljem bivala sve bolja i bolja. U jednom trenutku su rekli “to je to”, taman kada su na slici imali idealni omjer svega što su si zadali, red hladnijih tonova, red toplijih, a sve pomalo zamagljeno, tako da se trebaš oprezno probijati do iskonske ljepote.

  Upravo iz tog razloga ne bih želio opisivati pjesmu po pjesmu, jer album djeluje kao cjelina bez imalo pada u bilo kojem trenutku. Album klizi od svojeg početka do kraja, bez jasnih hitova, ali kao zaokružena cjelina u koju se možeš udubiti i ostati u njoj danima. Svaka nota je na svojem mjestu, svaka melodija uđe u uho, svaki moment ima ono nešto što bi Haiku Garden konačno trebalo pogurati i van granica njihove Slovenije.

  Prošle godine smo prigrlili albume Tús Nua i već tradicionalno Žen, a Haiku Garden koračaju upravo tim teritorijem, pa nema razloga da ih zaobiđemo. Gledao sam njihove nastupe već nekoliko puta, pokazali su da svoje umijeće s lakoćom pretvaraju i u svirku uživo. No, za početak je dovoljno sjesti u udoban naslonjač kod kuće i odfrljiti “Where If Not Now” na najglasnije. Potom će sve drugo biti jasnije, ljepše, bolje…

  Muziku podržava