Griju nas i dalje ispod istog sunca

  1188

  Radio Aktiv

  Stvarnost između reklama

  Datum izdanja: 27.04.2015.

  Izdavač: Spona / Aquarius Records

  Žanr: Reggae, Rock, Ska

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Isto sunce
  2. Jure, žure
  3. Ne želim da prestane
  4. O onom što se događa
  5. Stvarnost između reklama
  6. Ovo nije san (feat. Geby)
  7. Demolska (Intermezzo)
  8. Par minuta ljeta
  9. Ko je ovdje lud? (Pjesma o pjesmi)
  10. Pa – pa
  11. Nema straha
  12. Pera i pištolji (Imperijalizmu i hegemoniji)
  13. Ostavimo trag

  Prošlo je nešto malo više od dvije i pol godine od prvijenca “Grije nas isto sunce“, pa je bilo logično da Radio Aktiv objavi i novu kolekciju pjesama, posebno kad je već nekoliko pjesama najavilo samo izdanje.

  Radio Aktiv je brzo skrenuo pažnju na sebe, osvojio je nekoliko bitnih demo festivala i bio nominiran čak i za Porina u kategoriji debitant godine, pa vjerujem da su mnogi očekivali velike stvari na novom albumu benda, posebno kad uzmemo u obzir da su singlovi “Isto sunce” i “Jure, žure” zabavni i radiofonični. Šteta da i ostatak albuma nije tako dobar.Poznato je da se bend bazira na jednom reggae-ska-punk zvuku, pomiješanim s pop-rockom zbog čega pjesme djeluju vrlo pitko i plesno. Dobitnu formulu nisu previše promijenili niti na drugom albumu “Stvarnost između reklama“, iako prosjek kvalitete pjesama kaska u odnosu na prvijenac. Ne bih htio vjerovati da se bend već sada potrošio…Glazbeno gledajući, Radio Aktiv nisu previše pogriješili, sve je to unutar očekivanog, sa zanimljivim rješenjima, dobrim tekstovima koji su često angažirani… Ali jednostavno nešto nedostaje… Možda je to faktor iznenađenja kao prije prvijenca ili još pokoja jača hitoidnija pjesma… Tko bi ga znao!? Ovako to vrlo brzo ode u tek simpatičnu limunadicu koja ipak ne sklizne u neslušljivost.Uvodna pjesma “Isto Sunce” lijepo spaja prvi i drugi album jer refren jest zapravo naslov prvog albuma. Pjesma ima vrlo radiofonični štih i vrlo je pjevna što je bila jako dobra naznaka da možemo očekivati mnogo od “Stvarnost između reklama”. Slijedi ju ska-punk zafrkancija “Jure, žure” koja će biti idealna za poganje na koncertima. Uvod, dvije potpuno različite pjesme, a opet prave ‘Radioaktivne pjesme’ zbog čega su mnogi i zavoljeli ovaj bend.

  Već s trećom pjesmom “Ne želim da prestane” počinju lagani problemi jer zvuči kao da su ju napravili na silu. Nema tu niti šarma niti neke pozitivne vibre, to je tek jedna prosječna skladba koja bi mogla biti b-strana singla kad bi se kod nas izdavali singlovi kao što se to vani još uvijek radi.

  Muziku podržava

  O onom što se događa” započne kao neka pjesma Dubioze kolektiv, da bi se u refrenskom dijelu osjetilo da je to ipak Radio Aktiv, naslovna “Stvarnost između reklama” se vraća poskočicama. Geby je ostvarila još jednu upečatljivu suradnju (pamtimo ju po hitu s Grettom) u “Ovo nije san“, “Demolska (Intermezzo)” je brzopotezni instrumental, “Pet minuta ljeta” bi trebao biti jedan od narednih singlova…

  Postoji ona stara kritičarska fraza ‘problem drugog albuma’ koju bi i ovdje mogli primijeniti. Nije da je Radio Aktiv totalno promašio, ali nije niti pogodio onako kako se očekivalo od njih, posebno nakon uspješnih najavnih singlova. Od ostatka albuma svakako treba izdvojiti ovu nježniju, mirniju stranu benda jer su s pjesmama poput “Isto Sunce”, “Pet minuta ljeta” i posljednjom “Ostavimo trag” mnogo dojmljiviji nego u bržim i ritmičnijim pjesmama što je pomalo čudno za ska-punkere poput njih.

  Bilo kako bilo, “Stvarnost između reklama” je dobar album koji je ovog puta logičnije izdan, prije ljeta, a ne nakon ljeta, jer su ovo ipak prave ljetne pjesme koje rado slušamo kad je vruće, a more i sunce oko nas… I naravno, Radio Aktiv.

  Muziku podržava