Gregg Allman: Otpor i snaga južnjačke krvi

    616

    Gregg Allman

    Southern Blood

    Datum izdanja: 08.09.2017.

    Izdavač: Rounder Records

    Žanr: Southern Rock

    Naša ocjena:

    Popis pjesama:

    1. My Only True Friend
    2. Once I Was
    3. Going Going Gone
    4. Black Muddy River
    5. I Love the Life I Live
    6. Willin
    7. Blind Bats and Swamp Rats
    8. Out of Left Field
    9. Love Like Kerosene
    10. Song for Adam (feat. Jackson Browne)

    Na svom osmom i finalnom albumu “Southern BloodGregg Allman ne piše oporuku, nego prkosno i hrabro slavi svoj život. Nije to album o smrti, iako je glazbenik bio svjestan kraja jer mu je 2012. dijagnosticiran rak jetre, koji ga ipak nije spriječio da stvara. Gregg Allman svirao je i nastupao te snimio album koji će ostati memoriran kao finalni otpor južnjačke krvi i južnjačkoga rocka kojeg je bio perjanica.

    Album je snimljen u samo devet dana s dugogodišnjim suradnicima te producentom Donom Wasom u studiju u Alabami. Uglavnom se sastoji od obrada Allmanu dragih glazbenika. Jedina je njegova originalna stvar “My Only True Friend”, koja je bila najavni singl. “Southern Blood” trebao je biti jedan od albuma koji bi činio komplet od pet albuma zajedno s prvim “Low Country Blues” iz 2011. godine.

    Osmi album Gregga Allmana donosi sve ono po čemu smo ga poznavali i zašto smo ga voljeli – južnjački rock, blues i country s legendarnim vokalom, koji sirovost ovih navedenih žanrova i podžanrova dovodi u suptilnije i uglađenije tonove, ne tako opore i agresivne. Stilski se album ne odvaja od svojih prethodnika jer i dalje je riječ o tipičnim toposima juga, tematici poput odmetništva, slobode i buntovništva. Zvukom je klasični almanovski album, no produkcijom sređeniji i istančaniji.

    Muziku podržava

    Rad sa starim poznanicima donio je provjerenu priču pa su i obrade izabrane s namjerom da pokažu kome je Allman bio senzibilitetom srodan. “Once I Was” Tima Buckleyja ovdje zvuči potpuno drukčije ne samo s obzirom na stil, nego i na intenciju koja iza nje stoji. Ne čuju se sumorni tonovi budući da je Allman smireno i dostojanstveno htio opjevati svoj život. Dylanova “Going Going Gone” još je jedan klasik koji u drugom aranžmanu dobiva na čari i raznovrsnosti koja je i inicijalno u njoj bila prisutna. Toga je Gregg Allman bio itekako svjestan.

    “Black Muddy River” pomalo stilski odskače od ostatka albuma, bez obzira što je dorađena da zvuči bliskije Allmanovu izrazu, odnosno što dalje od originala Grateful Deada. Ipak, ona ima svoje mjesto jer tematski se uklapa u koncept albuma. Jedina je autorska pjesma, i ona koja otvara “Southern Blood”, “My Only True Friend” – numera o klasičnom toposu ceste i slobode kao jedinih istinskih prijatelja. Stihovi I hope you’re haunted by the music of my soul when I’m gone govore dovoljno bez suvišne interpretacije te predstavljaju temeljac i vrhunac ovoga albuma, kao i njegovu krajnju poruku.

    Posveta ljepoti života nalazi se u “I Love The Life I Live”, dok je emotivna poruka ljubavi i onome što ona nosi prisutna u “Love Like Kerosene”.

    Završna pjesma albuma, “Song for Adam”, koju je napisao Jackson Browne, najdirljiviji je moment albuma. Allman je bio potpuno svladan sjećanjima i osjećajima da nije mogao dovršiti stihove, što se i čuje na albumu jer je odlučeno da se ništa neće korigirati. Duane kao velika inspiracija, brat i prijatelj prisutan je kao duh koji lebdi nad svim pjesmama, da bi u završnoj dobio i stanovitu opipljivost kroz Greggov glas.

    “Southern Blood” bilo bi dobro slušati dugo i s osjećajem jer ovaj album to zaslužuje te vokal Gregga Allmana, kao i njegova persona uvijek će podsjećati da je glazba ponekad veća od nas samih i da navodi na iznimne stvari.

    Muziku podržava