Grand finale

  2529

  LCD Soundsystem

  This Is Happening

  Datum izdanja: 17.05.2010.

  Izdavač: DFA Records / Dallas Records

  Žanr: Dance, Punk

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Dance Yrself Clean
  2. Drunk Girls
  3. One Touch
  4. All I Want
  5. I Can Change
  6. You Wanted A Hit
  7. Pow Pow
  8. Somebody’s Calling Me
  9. Home

  Murphyeva ekipa je pred raspadom, “This Is Happening” je posljednji album, a trenutna turneja je posljednja turneja u ovom sastavu, pa sva sreća da smo ih nedavno mogli vidjeti i u Zagrebu.

  Iako je James Murphy alfa i omega LCD Soundsystema, sam ne bi mogao iznijeti teret live-nastupa jer je bend kojeg je okupio odličan, prepun vrsnih istomišljenika koji zna svaku Jamesovu ideju pretvoriti u vrhunski spektakl što smo se i sami mogli uvjeriti krajem lipnja na Jarunu, pa nedavna vijest da je ovo kraj benda kao takvog rastužila je mnoge, budući da su LCD Soundsystem bend koji pomiče granice u modernizaciji glazbe.

  S dva albuma iza sebe, bend je vrlo brzo skrenuo pažnju na sebe jer je ispremiješao dance ritmove s punk osnovom čime smo dobili splet vrlo energičnih plesnih brojeva koji odgovaraju disco klubovima, ali i velikim otvorenim rock manifestacijama. Spajajući te dvije strane na tako pitak i probojan način, uopće ne sumnjam da će mnogima nedostajati LCD Soundsystem.

  Veliko finale pod imenom “This Is Happening” sačinjava samo devet skladbi koje zajedno daju minutažu debelo iznad sat vremena gdje se Murphy ponovno poigrao s postojećim trikovima, ali i unio neke novine da bi zvuk benda bio i dalje vrlo svjež i inovativan.

  Muziku podržava

  Već se na uvodnoj “Dance Yrself Clean” osjeća dašak novih ideja jer pjesma započinje kao neki akustični hibrid TV On The Radio da bi na sredini pjesma ‘prolupala’ s jakim synth dionicama i gitarama, te frenetičnim pjevanjem.

  Kod “Drunk Girls” se jasno vidi da je pjesma rađena kao singl jer je vrlo plesna, hitoidna, kratka i tekstualno prilagođena razuzdanim partyima kakvima ljeto obiluje, a stalnim ponavljanjem ‘drunk girls’ dobilo se na ritmici pjesme.

  All I Want” ima jedan Bowievski štih (malo vuče na “Heroes”), a i cijeli središnji dio odiše malom odom ’80-ima s nizom jeftinih elektronskih trikova koji su nadograđeni iznimnom dinamikom, pa to nisu samo još jedne floskule s jakim beatovima bez izvorne melodije kakve žare po dance pozornicama, dok je završni dio malo usporeniji, a sve kulminira s osmominutnom “Home” gdje su se udaraljkaši žestoko naudarali.

  Uspoređujući albume LCD Soundsystema s npr. Scissor Sistersima ili Kylie Minogue čiji su albumi izdani u približno isto vrijeme, jasno se vidi da je “This Is Happening” rađen tako da bend napravi dodatan iskorak, dok u druga dva slučajeva su igre na sigurno (posebno u slučaju Kylie koja se vratila desetak godina unatrag) s dodatnom napomenom da je album Scissor Sistersa vrlo loš, toliko stereotipan da sam ga jedva uspio preslušati u jednom komadu (sav svoj šarm su potrošili na prvom albumu).

  Ne znam kakvi su daljnji Murphyevi planovi, nadam se da se neće zavaliti u fotelju, u jednoj ruci držati pivu, u drugoj daljinski upravljač i gledati telku, dok je neki junk food odmah do njega, jer je očito da ima još mnogo genijalnih ideja kojima može unaprijediti elektronsku glazbu kao što je to činio u zadnjoj dekadi.

  Možda album “This Is Happening” nije vrhunac stvaralaštva LCD Soundsystema, ali je siguran korak dalje u promociji dance punka kao jednog od najvažnijih podžanrova koji su nastali zadnjih desetak godina, a biti prvak među hordom mladih lavova, to je kompliment kojim će se Murphy moći pohvaliti svojim potomcima, posebno pod stare dane…

  Muziku podržava