Granate, vatra, ratovi i druga zla

  655

  Pessimist

  Death From Above

  Datum izdanja: 23.03.2013.

  Izdavač: MDD Records

  Žanr: Thrash Metal

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Feindfahrt
  2. World Of Pain
  3. Death From Above
  4. The Fallen
  5. Antisocial Bastards
  6. Blood Will Flow
  7. Behind The Veil
  8. Don’t Care
  9. The Last Bastion

  Pessimist je njemački thrash metal bend, na sceni je od 2006. godine, a prvi album “Call to War” objavljuje 2010. Nakon uspješno odsviranih festivala i mini turneja po Austriji i Švicarskoj, na red dolazi snimanje drugog studijskog albuma u Iguana Studios, a producent im je Christoph Brandes, koji je radio s bendovima Necrophagist, Unlight i Finsterforst.

  Album se sastoji od devet pjesama koje su izuzetno duge za thrash standarde, prosjek im je pet i pol minuta, gotovo sve obiluju pravim thrash rafalima iz svih instrumenata, a takva im je ujedno i tekstualna tematika: smrt, bombe, granate, zlo. Većina refrena otpjevana je višeglasno, borbeno, energično i žestoko, ispunjeno bijesom.

  Kroz akustične implementacije album ima i svoju atmosferičniju, epičniju, ali ništa manje tamniju stranu (“Behind The Veil“, saxonovski ‘outro’ u “The Last Bastion“), a to je uglavnom kratki break ili pak uvod u žestoko udaranje po bubnjevima i riffično mitraljiranje. Iako, ima i sporijih naslova, koji dijelom odišu i nekakvim poluprogresivnim idejama, za što ima poprilično mjesta i prostora, s obzirom da najveći dio pjesama traje preko šest ili čak sedam minuta. Ima u tome i minusa, s obzirom da za takav omjer trajanja nije ponuđeno dovoljno napetosti, pa pjesme već nakon polovice trajanja postane dosadne.

  U “Feindfahrt” nakon kraćeg prebiranja po gitarskim žicama slijedi riff i uobičajeni ‘tupa-tupa’ ritam, karakterističan za thrash metal. “Death From Above” je sa svoje četiri minute i 15 sekundi trajanja jedna od kraćih na albumu, a odlikuje je refren pun bijesa, višeglasnog pjevanja, te tempa koji se broji po sistemu ‘200 udaraca u sekundi’. Odsvirana je takoreći u jednom dahu, unatoč početnom monotonijem gitarskom riffu.

  Muziku podržava

  Na malo sporiji tempo, ali samo na početku, nailazimo u pjesmi “The Fallen“, jer nakon toga opet kreće paljba, brzina i višeglasje iz svih instrumenata i grla.

  Jedini odmak čujan je u sedmominutnoj “The Last Bastion” u kojoj, unatoč svim navedenim elementima i tempu koji prevladava u ostalim pjesmama, do izražaja dolazi akustična gitara s čijom podužom melodijom pjesma ujedno i završava.

  Uradak je ovo koji je tipičan za mlade thrash metal bendove, u kojem prevladavaju brzina i bijes, a sve skupa solidno je uklopljeno i sastavljeno. Kako većina mlađih njemačkih thrash metal bendova svoje uzore vide u Kreatoru, tako se i Pessimist bez ikakve grižnje savjesti može nazvati još jednim nasljednikom tog velikog benda. Legitimnim ili ne, pokazat će vrijeme.

  Muziku podržava