Gotovo idealan space rock

  1580

  Coma Stereo

  1000 mest

  Datum izdanja: 16.02.2012.

  Izdavač: Kapa Records

  Žanr: Post-Rock, Psychedelic

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Črna jutra
  2. Bogomila
  3. 1000 mest
  4. Slepe hiše vojn
  5. Kristalni voz
  6. Harakiri
  7. Uspavanka za tigre
  8. Drakula
  9. Vse misli so odveč
  10. Mrk

  Odlično je kada imate priliku pratiti jedan bend i vidjeti njegovo postupno sazrijevanje jer upravo je novi album slovenskog benda Coma Stereo nešto po čemu ćemo ih moći pamtiti još dugi niz godina.

  1000 mestnije album koji će vas trgnuti na prvu, već je umjeren i vrlo zreo album koji je preusmjerio bend još više ka psihodeličnom space rocku. Kroz pjesme na njemu jasno se vidi da su sav svoj žar i kreativnost uspjeli posložiti u ovih tri godine koliko je prošlo od zadnjeg albuma “Transgalaktika“, te ga nadogradili velikim i upečatljivim zvučnim kulisama.

  Već se na prošlom albumu dalo naslutiti da se bend najbolje osjeća u eksperimentalnim meditativnim trenucima gdje spajaju ambijent, post-rock i space rock, a sada su kroz novih deset skladbi dočarali sve ono što se do kraja nije dalo naslutiti u prošlim izdanjima.Kada se čuje sva višeslojnost koju bend u svojim pjesmama pruža, slobodno se možemo zapitati zašto netko misli da živimo u lošim glazbenim vremenima kada tako blizu nas postoje toliko genijalni bendovi koji su spremni svoju beskrajnu imaginaciju podijeliti na ovakav način kao što su to učinili Coma Stereo na “1000 mest”.

  Možda album kreće malo lijeno i razvučeno, ali kako se pjesme nižu, tako momenti postaju sve jasniji i naglašeniji do klimaksa negdje na pola puta s pjesmom “Kristalni voz” za koju mogu ustvrditi da se ubraja u njihova najbolja ostvarenja, ako ne i najbolje. Razlog leži u tome što pjesma postepeno razvija svoju temu ne libeći se koristiti bilo kakve efekte što u konačnici dovodi do frenetične, a opet vrlo pitke i melodiozne pjesme. Takvih skladbi je na svu sreću mnogo, posebno u drugom dijelu albuma, pa čest apsurd da je sve nabacano na samom početku ovdje ne vrijedi, što uvelike tjera slušatelja da presluša album u cijelosti i proživi ga na najbolji način.

  Mariborčani su svojim novim albumom pokazali da su jaka i čvrsta karika regionalne eksperimentalne glazbe, te im možda samo nekoliko nijansi nedostaje da kreativno budu na nivou naših East Rodeo. Između ovih bendova mogu se naći mnoge sličnosti, a prije svega ih spaja slična glazbena vizija koja isposluje odlične skladbe i albume. “1000 mest” odličan je primjer toga.

  Muziku podržava