Gorillaz: Albarn voli disko

  895

  Gorillaz

  Humanz

  Datum izdanja: 28.04.2017.

  Izdavač: Parlophone/Warner Bros.

  Žanr: Elektronika, Hip-hop, R&B

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Intro: I Switched My Robot Off
  2. Ascension (ft. Vince Staples)
  3. Strobelite (ft. Peven Everett)
  4. Saturnz Barz (ft. Popcaan)
  5. Momentz (ft. De La Soul)
  6. Interlude: The Non-Conformist Oath
  7. Submission (ft. Danny Brown & Kelela)
  8. Charger (ft. Grace Jones)
  9. Interlude: Elevator Going Up
  10. Andromeda (ft. D.R.A.M.)
  11. Busted and Blue
  12. Interlude: Talk Radio
  13. Carnival (ft. Anthony Hamilton)
  14. Let Me Out (ft. Mavis Staples & Pusha T)
  15. Interlude: Penthouse
  16. Sex Murder Party
  17. She’s My Collar
  18. Interlude: The Elephant
  19. Hallelujah Money
  20. We Got the Power

  “They’ll never forget you till somebody new comes along” proročke su riječi koje je pokojni Glenn Frey otpjevao u pjesmi “New Kid In Town” koja se nalazi na albumu “Hotel California”. Damon Albarn je profinjeni pop-skladatelj koji se voli poigravati sa svim i svačim pa je tako nakon solo albuma “Everyday Robots” i povratničke kolekcije blurovaca na red došao projekt Gorillaz. “Humanz” se doima kao album koji je napravio “New Kid in Town” Albarn i kojem su ‘svi iz grada’ došli ga upoznati i vidjeti kako se s njim slažu. Gostuju mu svi, od diva Mavis Staples (Ona Mavis Staples? Da, baš ta!) i Grace Jones preko hiphop veterana De La Soul do talentiranog poletarca Benjamina Clementinea.

  Albarn voli i štuje plesnu muziku s nešto većim naglaskom na elektronsku plesnu muziku i disko. Na albumu “Humanz” ima i rapa te drugih novih i novijih trendova u posljednjih četrdesetak godina u plesnoj muzici. Ima i asocijacija na njegov matični sastav, sve upakirano šareno i popično. “Humanz” je pravi ljetni album, koji ne zvuči hermetično ni preduboko, pun svega i svačega, i bolji dojam ostavljaju kontemplativnije pjesme, koje imaju manje ‘ljetnih začina’ i više Albarnove autentičnosti koju možda čuva za neke druge projekte (Novi solo album? Nova kolekcija pjesama s Blurovcima?). Ponajbolje zvuči sredina albuma, konkretno “Busted and Blue” i “Andromeda” koje zaslužuju da su okružene pjesmama koje zvuče tek kao bolje stilske vježbe nadarenog muzičara. A možda sam samo više uživao u “The Magic Whipu” i “Everyday Robots”?

  Muziku podržava

  Kraj albuma donosi nesvakidašnji zvučni udar u vidu “Hallelujah Money”, više nego interesantnu suradnju Albarna i Clementinea (i po osobnom mišljenju treću najbolju pjesmu na albumu), a zaključna pjesma “We Got the Power” donosi iznenađenje u sentimentu i faktografiji: iznenađenje bi bilo nezamislivo prije 20 godina – gostovanje Noela Gallaghera na pratećim vokalima! Recite to nekom tko je prespavao posljednjih 20 godina i vidjet ćete čovjeka u stanju šoka i nevjerice. Nema veze što pjesma i nije nešto posebno. Nije ni cijeli album, pa što. Uostalom, ovo ćemo slušati neko vrijeme, a onda ćemo, kako je rekao Frey, zaboraviti ga nakon što nešto novo ne dođe pod ruku.

  Muziku podržava