‘Good Girl Gone Bad’ – ‘nova’ Rihanna zrelija i surovija

  4499

  Rihanna

  Rated R

  Datum izdanja: 23.11.2009.

  Izdavač: Island Def Jam / Universal Music

  Žanr: Hip-hop, R&B

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Mad House
  2. Wait Your Turn
  3. Hard (feat. Jeezy)
  4. Stupid In Love
  5. Rockstar 101 (feat. Slash)
  6. Russian Roulette
  7. Fire Bomb
  8. Rude Boy
  9. Photographs (feat. will.i.am)
  10. G4L
  11. Te Amo
  12. Cold Case Love
  13. The Last Song

  Nakon što si je utrla put megahitovima “Umbrella” i “Disturbia”, činilo se kako je na scenu stigla još jedna lijepa lutkica, marioneta svojih producenata i menadžera. Jesu li je naglo doživljena iskustva učinili još boljom ne znam, no nakon svega što joj se dogodilo “Rated R” mogao je krenuti u tri pravca.

  Mogao je ispasti šokantan te inspirativan i pun balada koje govore o
  njenom iskustvu, mogao je ostati pokušaj nastavka osvajanja plesnih
  podija kao i s prošlim albumima, ili nešto puno, puno smjelije nego što
  je ikad uradila. Nasreću ovaj album primjer je potonjeg.

  Rihanna

  se u tragovima još uvijek obraća klupskoj publici, no riskira da pritom
  izgubi velik dio svojih fanova. Svejedno, mislim da se to neće dogoditi
  jer nijedan obožavatelj ne može ne suosjećati i shvatiti da je zrelija,
  što se osjeti u njenim introspektivnim stihovima.

  Prije 9 mjeseci, Rihanna je bila prisiljena propustiti dodjelu Grammy-nagrada jer ju je njezin tadašnji dečko, Chris Brown, pretukao, a posljedice tog iskustva itekako možemo čuti i na ovom albumu. Stihovi uglavnom govore o devijantnim ljubavnim vezama, kriminalu i nasilničkim odnosima između muškaraca i žena (“guns are licked, lives flash before eyes, crime scenes are picked over, heads smack against car windscreens”).

  Muziku podržava

  Polemike nema, bio Brown kažnjen ili ne, ispao je čudovište svjetske klase. Svoju kaznu je dobio, a Rihanna je okupila sve same superzvijezde u svoj tim producenata i autora (Stargate, the Dream, Ne-Yo, Chase & Status, will.i.am, Justin Timberlake…).

  Nakon početne staroškolske horor filmske pjesme nazvane “Mad House” koja podsjeća na “Thriller”, stvari postaju još mračnije i zanimljivije. Sasvim introspektivnu tradicionalnu baladu možemo prepoznati u pjesmi “Stupid In Love“. Nasuprot lagane piano-melodije u njoj stoji dramatična ispovijed pametne žene kojoj se može dogoditi da iskreni osjećaj ljubavi stavi ispred realne činjenice da netko nije dobar za nju.

  Ostatak sporijeg dijela albuma krije se u gitarističkoj “Fire Bomb” u kojoj Rihanna ponovo otkriva svoje osjećaje, kao što i predočuje stihovima: “Your love was breaking the law, but I needed a witness / So wake me up when it’s over, it don’t make any difference” u majstorskoj šestominutnoj “Cold Case Love“. Ista tema provlači se i kroz metaforičku “Russian Roulette” prije nego što se napokon digne kao feniks iz pepela u pjesmi “Rockstar 101.”

  Trud za promociju albuma joj se ne može osporiti. U već spomenutom, prvom izbačenom singlu “Russian Roulette”, Rihanna se i trovala plinom, i bila upucana, pregažena, utopljena, te zbog ludila zatvorena u četiri zida tamne komore. Stari spotovi te njen imidž koji je sve ekstremniji dali su naslutiti da bi se ovako nešto moglo dogoditi.

  Najviše mi se sviđaju “Hard” i “Rude Boy” jer u njima Rihannin glas najviše dolazi do izražaja u svojem najprepoznatljivijem obliku – zlokoban, leden, monoton, no unikatan. “Rude Boy” se iskupljuje za sve one kojima će na albumu nedostajati sintetiziranih vokalnih dionica ili će im biti manjka disco-beatova.

  Ako je ijedna pjesma namijenjena njezinom bivšem dečku, Chrisu Brownu, to je nadasve umjetnički ‘outro’ na albumu, znakovito nazvana “The Last Song“. Da ne bi bilo da se ispovijeda na cijelom albumu, spomenula bih nabijenu laganim latino ritmom, stvar “Te Amo” uz koju će se njihati mnogo Rihanninih obožavatelja.

  Iako vjerojatno s ovim albumom neće postići isti komercijalni uspjeh kao i s prijašnjima, “Rated R” je daleko najbolji, najzreliji i najosjećajniji pokušaj ove 21-godišnjakinje, bio njezin novi imidž neovisne, ozbiljne žene samo marketinški trik ili istina.

  Muziku podržava