Glazba s ‘Firence na Elbi’

  786

  Musica Antiqua Köln

  Johann David Heinichen: Dresden Concerti

  Datum izdanja: 11.12.2006.

  Izdavač: Deutsche Grammophon / Aquarius Records

  Žanr: Klasika

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Concerto In F Major (Seibel 234)
  2. Concerto In F Major (Seibel 235)
  3. Concerto In G Major (Seibel 215)
  4. Concerto In G Major (Seibel 214)
  5. Concerto In D Major (Seibel 226)
  6. Concerto In G Major (Seibel 213)
  1. Concerto In F Major (Seibel 233)
  2. Concerto In C Major (Seibel 211)
  3. Concerto In F Major (Seibel 231)
  4. Concerto In F Major (Seibel 232)
  5. Concerto In G Major (Seibel 217)
  6. Concerto In G Major (Seibel 214)
  7. Serenata Di Moritzburg (Seibel 204)
  8. Concerto In A Major (Seibel 208)
  9. Concert Movement In C Minor (Seibel 240)

  Poput većine skladatelja onog vremena, i Heinchen se najviše posvetio vokalnoj glazbi – opernoj ili crkvenoj. Djela s ovog dvostrukog CD-a sve su što je preostalo od njegovih koncerata i svatko tko voli, primjerice, Bachove Branderburške koncerte ili Zelenkina orkestralna djela, uživati će slušajući ih. Prepuni kontrasta različitih zvukova i boja, privući će kako poznavatelje ovakve glazbe, tako i laike.

  Odlična Musica Antiqua Köln je orkestar koji posjeduje zavidnu energiju kojom oživljava svaki detalj ove glazbe, ne gubeći pritom na transparentnosti i lakoći izvedbe. Članovi tog velikog i raznolikog orkestra, uz renomiranog Reinharda Goebela za dirigentskim pultom i upotrebom autentičnih glazbala, postižu zavidan izvodilački nivo.

  Punoća i toplina zaista se rijetko postižu na snimkama barokne glazbe. Naprotiv, ova je snimka zapanjujuće jasna. Posjeduje određenu ‘dubinu’ koja se na nalazi često, gotovo da možete posegnuti i uhvatiti glazbu rukama.

  Nepravedno zaboravljena, Heinchenova glazba možda nije kompleksna poput Bachove ili možda Vivaldijeve, Handelove i Telemannove, ali je jednako ugodna i, u najmanju ruku, mnogo opuštenija.

  Uvijek je veliko veselje kada se oživi glazba davno zaboravljenih stvaraoca. Zato je ovo zaista vrijedan dodatak svakoj fonoteci ljubitelja barokne glazbe.

  Muziku podržava