Glazba piše povijest, sadašnjost i budućnost

  1427

  Soundtrack

  Joe Strummer: the Future Is Unwritten

  Soundtrack

  Datum izdanja: 28.05.2007.

  Izdavač: Sony BMG / Menart

  Žanr: Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Punk Rock Warlord – Joe Strummer
  2. White Riot (Alternate Demo Mix) – The Clash
  3. Rock The Casbah – Rachid Taha
  4. BBC World Service – Joe Strummer
  5. Crawfish – Elvis Presley
  6. Black Sheep Boy – Tim Hardin
  7. Kick Out The Jams – MC5
  8. Keys To Your Heart – The 101’ers
  9. Mick And Paul Were Different – Joe Strummer
  10. I’m So Bored With The U.S.A. – The Clash
  11. Natty Babel – U-Roy
  12. Armagideon Time – The Clash
  13. Nervous Breakdown – Eddie Cochran
  14. (In The) Pouring Rain – The Clash
  15. Omotepe – Joe Strummer
  16. Martha Cecilia – Andres Landeros
  17. Minuet – Ernest Ranglin
  18. Trash City – Latino Rockabilly War
  19. I Called Him Woody – Topper Headon
  20. Ranger’s Command – Woody Guthrie
  21. Corrina, Corrina – Bob Dylan
  22. Johnny Appleseed – Joe Strummer & The Mescaleros
  23. To Love Somebody – Nina Simone
  24. Without People, You’re Nothing – Joe Strummer
  25. Willesden To Cricklewood – Joe Strummer & The Mescaleros

  Iako bi to bilo sasvim očekivano, soundtrack za dokumentarni film (“The Future Is Unwritten“, redatelja Juliena Templea) o životu i djelu pokojnog punk-rock prvoborca Joea Strummera nije retrospektiva njegove glazbene ostavštine, već je to 80-minutni radio show u kojem Joe vrti svoje omiljene klasike i glazbene uzore, između čijih pjesama nas počasti kojom mudrom o životu općenito.

  Na Joeovoj playlisti se smjestilo dosta šaroliko društvo, ali ako malo bolje pogledate, shvatit ćete da nitko od njih nije ovdje bez razloga.

  Bez pionira rock’n’rolla kakvi su Bob Dylan (“Corrina, Corrina“) i Elvis Presley (“Crawfish“) se ionako ne može, kao ni bez pop zvukova kraljice Nine Simone (“To Love Somebody“) i akustičnih country utjecaja Woodya Guthriea (“Ranger’s Command“), dok su MC5 (“Kick Out the Jams“) bili sasvim logičan izbor.

  Najzanimljiviji su, naravno, nikad objavljeni demo-materijali pjesama koje su postale zaštitni znakovi The Clasha – “White Riot” i “I’m So Bored with the U.S.A.” – te “(In the) Pouring Rain“, snimljene uživo 1984. godine na koncertu u Seattleu, koja se nikada nije našla ni na jednom albumu.

  Muziku podržava

  Od dragocjenosti su tu još i “Trash City” iz 1988., koja je snimljena zajedno sa Strummerovim losanđeleskim prijateljima Latino Rockabilly War, te “Keys to Your Heart” iz ‘predklešovske’ faze, točnije iz vremena kada je Joe svirao u bendu The 101ers, iz kojeg The Clash vuku svoje ska korijene.

  Predah između pjesama dolazi iz usta samog Joea, jer su na albumu korišteni isječci radijskih emisija koje je Strummer snimao za show “London Calling” u razdoblju od 1998. do 2002. i koji je navodno brojao 40 milijuna slušatelja širom svijeta.

  Značaj ovog soundtracka je u tome što ne samo da daje pregled Strummerovog stvaralaštva, nego također i spaja sve one zvukove koji su ga na to stvaralaštvo inspirirali i u kojima je on prepoznao vrijednosti koje je poželio inkorporirati u vlastitu glazbu.

  Zbog načina na koji je ona posložena, moglo bi se reći da je ovu kompilaciju radio sam Strummer te da ona nije soundtrack za film o životu, već soundtrack upravo za taj život. A svi znamo kakav je to samo život bio…

  Muziku podržava