Gitarom po trulom kapitalizmu

  2958

  Ivan Škrabe

  EP 2010.

  Datum izdanja: 01.11.2010.

  Izdavač: Brlog Records

  Žanr: Folk

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Car je gol
  2. Lelek Sebra
  3. Za sitne sanjare i skitnice sve
  4. Evo nam i sunca
  5. Srpanj
  6. O vječitom vraćanju kući (skrivena)

  Mladi protestni kantautor iz Jastrebarskog se u zadnje vrijeme dosta muva po muzičkim klubovima i festivalima, skupa sa svojom gitarom i diskretno nas podsjeća da živimo u pomalo ‘trulkastom’ socijalnom i političkom sistemu.

  Da se pojavio prije 15 godina, vjerojatno bi dobio nadimke ‘žuti vrag, Sorosev plaćenik, sin generala JNA koji za Judine škude pljuje po jedinoj našoj državi’, i tako birane riječi bi mu jamačno pomogle u glazbenoj karijeri. Godina je 2010., i Ivan Škrabe bi morao biti sretan što se rodio u Hrvatskoj (a ne u, recimo, Švedskoj) jer ima mnogo inspiracije za svoje socijalno-političke pjesme. U redu, mogao je biti rođen i u Kirgistanu, pa bi to bilo još bolje.

  EP 2010.” je u punom smislu riječi domaći uradak, samizdat, financiran Škrabinim sredstvima, snimljen u lokalnoj radio-stanici za dva sata u pratnji gitare i usne harmonike. Škrabi je to bilo sasvim dovoljno da svoje umjetničke ciljeve pristojno artikulira i ovjekovječi. Sudeći po zvuku i stihovima, uzori su mu Bob Dylan, Woody Guthrie, Johnny Cash, možda i Paul Simon, te Neil Young.

  U svojim pjesmama Škrabe je u pravu, u ovoj državi sve ide naopako, no srećom, njegovi stihovi idu u pravom smjeru, unatoč povremenim banalnostima.

  Muziku podržava

  Na ovom EP-u od pet pjesama (šesta po redu, nazvana “O vječitom vraćanju kući“, jest skrivena), ima i opuštenijih tema u kojima Škrabe pokazuje i vedr(ij)u stranu. Teško da će ove pjesme biti soundtrack za predizbornu kampanju stranke na vlasti, ali nekad ljudi moraju čuti i kako stvari stoje.

  U svakom slučaju, Škrabin EP je navještaj nesvakidašnjeg talenta melodije i stiha.

  Muziku podržava