Ghost: Presjek karijere razvodnjenog misterija

  604

  Ghost

  Ceremony and Devotion

  Live

  Datum izdanja: 19.01.2018.

  Izdavač: Loma Vista

  Žanr: Heavy Metal, Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Square Hammer
  2. From The Pinnacle To The Pit
  3. Con Clavi Con Dio
  4. Per Aspera Ad Inferi
  5. Elizabeth
  6. Body And Blood
  7. Devil Church
  8. Cirice
  9. Ghuleh / Zombie Queen
  1. Year Zero
  2. Spoksonat
  3. He Is
  4. Mummy Dust
  5. Secular Haze
  6. Absolution
  7. Ritual
  8. Monstrance Clock

  Švedski okultni heavy rock sekstet tijekom 2017. godine možda je postao manje misteriozan, ali nikako i manje famozan. Zašto manje misteriozan? Zato što su se brižno čuvani identiteti različitih članova benda u banalno dosadnim sudskim povuci-potegni okolnostima posve razotkrili.

  Ghost je izgleda čitavo ovo vrijeme bio projekt samo i jedino frontmana i glavnog autora Pape Emeritusa, dok su instrumentalisti redom zvani Nameless Ghoulovi uvijek bili plaćenici koji su se izmijenjivali.

  Da nije kapitalizma i prenemaganja oko podjele dobara i danas bi se tek pretpostavljalo da iza lika frontmana Pape Emeritusa stoji neki mladi talentirani švedski glazbenik imenom Tobias Forge (jer tako kaže švedski ZAMP), dok bi se za instrumentalni dio benda tj. petoricu Nameless Ghoulova i dalje mogle pripovijedati i bajke i basne o tome tko su i što žele.

  Muziku podržava

  Stari dobri novac rekao je međutim svoje te, premda maske i dalje prekrivaju lica i Tobiasa Forgea i sad već nekih novih iznajmljenih Nameless Ghoulova, misterij se razvodnio. Ipak nisu superjunaci, što je je, i ipak im treba para. Ili možda i jesu superjunaci. Samo što su od sorte koja djeluje preko Paypal-a.

  Kako god, dok Tobias Forge i dalje nastavi isporučivati majstorsko riffovlje i zarazne melodije, teško da će ikomu po pitanju njegova benda Ghost išta ostalo biti sporno. Iza tri albuma i dva EP-ja krije se sve samo ne slabi materijal, a u godini u kojoj bi trebao biti objavljen četvrti studijski album, Forge je fanove odlučio počastiti dvostrukim živim albumom kao krunom dosadašnjeg koncertnog djelovanja. Ili preciznije rečeno – američkog koncertnog djelovanja. Ghost je naime na američkom tlu naišao na oveće priznanje, kako od kritike tako i od publike, pa valjda u čast tome “Ceremony and Devotion” donosi snimke s američkog dijela uspješne “Popestar” turneje tijekom koje je promoviran istoimeni EP objavljen 2016. godine.

  Album donosi presjek dosadašnje karijere benda s naglaskom na posljednjem dugosvirajućem uratku “Meliora” iz 2015. godine koji im je priskrbio i prvog Grammyja u kategoriji najbolje metal izvedbe. Za bend koji dosta ulaže u sam show možda iznenađuje što odluka nije pala na objavljivanje službenog video koncerta. No kako Ghost svoju publiku zapravo kupuje muzikom, a ne šminkom, ovaj live album stiže kao dovoljno dobar izbor za zaokruživanje cjeline, započete Forgeovim misterioznim postanjem autorskog materijala na MySpace profilu te završene pozamašnim prodajama albuma i osvajanjem koncertnih dvorana diljem planeta.

  Koncerti Ghosta legendarniji su od legendarnih (onaj tko je bio znat će) i “Ceremony and Devotion” i bez vizualnog dojma izvrsno sumira ono što Ghost predstavlja – ekscentrične antijunake okultnog koje prije svake filozofske teorije očito više zanima dobar ritam i uvijek izražen osjećaj za zaraznu melodiju. Te naravno zafrkancija, koja iz usta Tobiasa Forgea izlazi u gejzirima.

  Pa iako postoji mogućnost da je “Ceremony and Devotion” ugledao svjetlo dana tek zbog popunjavanja kućnog budžeta benda, nema dileme da se ovdje ne radi o bitnom izdanju koje prikazuje sve vrline benda koji je na dobrom putu da uz naslove kao što su “He Is”, “Ritual”, “Absolution”, “Year Zero” ili “Monstrance Clock”, kao i one koji će tek doći, postane antiglamurozna senzacija arenskih proporcija. “Hell, Satan” tome.

  Muziku podržava