Genius ponovno na albumu

  2225

  Ray Charles

  Genius & Friends

  Datum izdanja: 26.09.2005.

  Izdavač: Rhino / Dancing Bear

  Žanr: Soul

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. All I Want To Do (with Angie Stone)
  2. You Are My Sunshine (with Chris Isaak)
  3. It All Goes By So Fast (with Mary J.Blige)
  4. You Were There (with Gladys Knight)
  5. Imagine (with Rubben Studdard)
  6. Compared To What (with Leela James)
  7. Big Bad Love (with Diana Ross)
  8. I Will Be There (with Idina Menzel)
  9. Blame It On The Sun (with George Michael)
  10. Touch (with John Legend)
  11. Shout (with Patti LaBelle)
  12. Surrender To Love (With Laura Pausini)
  13. Busted – live (with Willie Nelson)
  14. America The Beautiful (with Alicia Keys)

  Jedna od posljednjih želja Ray Charlesa bila je da njegovi dueti, snimljeni tijekom ’97. i ’98. godine, budu objavljeni na albumu, kako piše i u samom ‘predgovoru’ albuma. Sam Genius zbog bolesti nije mogao sudjelovati u procesu pripremanja tih dueta za album, i zapravo je sve prepušteno diskografskoj kući Rhino i producentu Philu Ramoneu. I nakon više od godinu dana od Rayjeve smrti, album “Genius & Friends” ugledao je svjetlo dana.

  Svojevrsni nastavak albuma “Genius Loves Company” sastoji se od 14 dueta, za koji su vokali gostiju naknadno snimljeni, ili barem malo dorađeni. Iznimka su “Big Bad Love“, duet s Dianom Ross, iz 1994.godine, te “Busted“, live verzija pjesme s Willie Nelsonom, koja je izvedena 1991.godine u specijalnom showu “Ray Charles: 50 Years In Music“.

  Popis ostalih izvođača koji gostuju na albumu vrlo je ‘zvučan’; čast sudjelovati u ovom projektu imali su još i Angie Stone, Mary J. Blige, Alicia Keys, George Michael, Patti LaBelle, itd. Od pjesama bih posebno izdvojila “It All Goes By So Fast“, duet s Mary J.Blige, te “You Were There“, s Gladys Knight, u kojima se osjeti da su obje izvođačice unijele ‘sebe’ u potpunosti u pjesmu.

  Muziku podržava

  Na albumu se također nalazi i “America The Beautiful” u izvedbi Alicie Keys, koja je izvedena na NFL Super Bowl Pre-Game Showu na kojem je snimka Rayjeva dijela dueta prikazana preko velikog ekrana.

  Iako ne onako čaroban kao “Genius Loves Company”, ovaj nastavak albuma-dueta odiše duhom Ray Charlesa, njegovom originalnošću i muzičkom raznovrsnošću, od gospela, soula, pa do R&B-a. Još jedna ostavština Geniusa ponovno u potpunosti potvrđuje njegovu glazbenu genijalnost, i zašto ga se smatra jednim od najvećih glazbenih ikona 20.st. Brother Ray sad se sigurno zadovljno smije tamo negdje ‘gore’.

  Muziku podržava