Fools Garden: Retromanija ‘one hit wondera’

  499

  Fools Garden

  Rise and Fall

  Datum izdanja: 20.04.2018.

  Izdavač: Jazzhaus Records

  Žanr: Pop, Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Prelude
  2. I Burn
  3. New World
  4. Save the World Tomorrow
  5. High Again
  6. Boys
  7. Marie Marie
  8. Boomtown
  9. Course of Ages
  10. Shame
  11. Still Running
  12. All We Are
  13. Embrace
  14. Rise and Fall

  Vjerujem da se još uvijek mnogi sjećaju simpatične pjesmice iz ’90-ih koja se zvala “Lemon Tree”. Isto tako vjerujem da mnogi nisu tada, a niti sad znali tko je pjeva, a kamoli da taj bend još uvijek postoji i redovito objavljuje albume.

  Problem leži u tome što su takvu britansku glazbu uspjeli složiti Nijemci, a poznato je kako Otočani zapravo vrlo slabo prihvaćaju ‘europsku glazbu’. Tako je Fools Garden postao ‘one hit wonder’, iako njihova žeđ za britanskim zvukom nikad nije jenjavala, pa tako nije ni na desetom albumu “Rise and Fall“.

  Muziku podržava

  Što se promijenilo u ovih dvadesetak godina? Vrlo malo toga… Osim apostrofa u imenu (do 2003. su bili Fool’s Garden). I dalje je to britpop glazba raskošnih orkestracija i melodija, s često velikim refrenima, ali ipak nedostaje ono nešto čime bi Fools Garden ponudio nešto više osim simpatičnog podsjednika na britpop eru ’90-ih.

  “Rise and Fall” najviše vuče na radove Coldplaya i Keanea, iako bi se mogla povući i još poneka paralela njihovog zvuka. Većinom su to laganije pjesme ili umjerenog ritma koje kao da su stvarane isključivo za vrtnju u radijskom eteru. Time smo dobili cjelinu solidnih, ali i vrlo zaboravljivih pjesama kojih se nećemo sjećati onog momenta kad sama pjesma završi. Razlog tome jest što bend nimalo ne želi osvježiti svoj zvuk već se drži starih prokušanih formula, a opet nemaju tu snagu ponovno ispucati nešto poput “Lemon Tree” da ih vrati u središte zbivanja.

  Album stvarno djeluje kao cjelina, pa tko voli nek’ izvoli slušati ga u cijelosti, pa se nema tu nešto posebno izdvajati. Sve djeluje dosta retro i mlako, a jedino se možda “Save The World Tomorrow” ističe kad zareže stihove “Fuck you baby, You have to save the world tomorrow, You have to let the sunshine in your heart again”.

  Ako se pitate kako nastaju ‘one hit wonderi’, Fools Garden bi mogli biti idealan primjer za objašnjenje. U početku se trudiš i trudiš, pa onda slučajno ispali neka pjesma kao hit, a nakon tog se uporno trudiš ponoviti tu istu pjesmu i zaboraviš da se možeš fokusirati na toliko drugih stvari i biti u konačnici uspješniji. “Rise and Fall” upravo tako zvuči, kao album koji je mogao biti izdan u vrijeme spomenute pjesme, ničim ne odaje da je izdan 2018., a ne tamo davne 1995., pa iz tog razloga je bolje ovaj album preskočiti (iako i nije toliko loš), osim ako niste sentimentalno vezani uz Fools Garden.

  Muziku podržava