First Aid Kit: Mozaik intimnih i glazbenih ruševina

  581

  First Aid Kit

  Ruins

  Datum izdanja: 19.01.2018.

  Izdavač: Columbia Records

  Žanr: Folk

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Rebel Heart
  2. It’s a Shame
  3. Fireworks
  4. Postcard
  5. To Live a Life
  6. My Wild Sweet Love
  7. Distant Star
  8. Ruins
  9. Hem of Her Dress
  10. Nothing Has to Be True

  Četiri godine nakon hvaljenoga albuma “Stay Gold” švedski duo First Aid Kit ima četvrti album. “Ruins” dolazi nakon raznih previranja kako na intimnom planu, tako i na poslovnom. Klara i Johanna Söderberg stvaraju glazbu i nastupaju od svojih tinejdžerskih dana. Izloženost glazbenom svijetu, pozornicama i javnosti nije bilo lako podnijeti, no duo se uspješno nosio s izazovima, u isto vrijeme stvarajući kvalitetne albume i zanimljive glazbene suradnje.

  Aktualni je album producirao Tucker Martine, poznat po radu s glazbenicima poput Neko Case, The Decemberists, My Morning Jacket, Laure Veirs i Sufjana Stevensa. Folk koji njeguju First Aid Kit i dosad je naginjao countryju, a ni same sestre nisu krile svoju ljubav prema tom žanru. Na “Ruins” su otišle najdalje u tom smjeru dosad.

  Muziku podržava

  Ako je dosad njihov pristup countryju bio stidljiv i nedovoljno hrabar, na ovom albumu pokazale su odvažnost i spremnost na promjene u stilu i zvuku. Stoga se ne čini neopravdano povezati naziv albuma s istraživanjem ostavštine tradicijske i roots glazbe ili, grublje rečeno, ruševina koje su od nje ostale. Interpretacija tradicije iz pozicije svoga vremena težak je zadatak, no “Ruins” zvuči jednako arhaično kao i moderno i svježe.

  Ruševine su, također, i one intimne, osobne i životne, a njih je još teže tumačiti i učiniti smislenima. Iskustvo koje su Klara i Johanna stekle, s obzirom na činjenicu da su prilično mlade ušle u glazbeni svijet, dovoljno je bogato da se može reći da je ovo njihov najzreliji i najozbiljniji album dosad. Iz svake pjesme progovaraju životnost i iskrenost, kao i čudna rezigniranost  i melankolija. “Ruins” je teži album od ranijih izdanja, oštriji, grublji i direktniji.

  “Rebel Heart” prva je stvar s albuma i kao da sestre nisu mogle čekati, nego odmah pokazati kakav će biti album. Ova numera svojim intenzitetom i emocijom koju nosi pokazuje zrelost koju je duo postigao. Privlačna melankolija kojom numera počinje polako prerasta u drski i buntovni obračun sa sobom i drugima, koji pak više krije očaj negoli hrabrost. Nakon emotivnog uvoda, album donosi country zvuk, i to na pjesmi (“It’s a Shame”) koja je kritika Los Angelesa i svega što taj grad simbolizira. “Postcard” ide korak dalje pa zvuči kao honky tonk numera u kojoj su se Klara i Johanna jako dobro snašle. Nakon takvih pjesama, koje djeluju radosno, “My Wild Sweet Love” opet vraća priču u tamnije tonove, i tekstom i zvukom.

  “Distant Star” neodoljivo podsjeća na Neko Case, štoviše, kao da je zalutala s nekog njenoga albuma, što je svakako bila nespretna producentska intervencija.

  Dvije posljednje numere na albumu ujedno su i najteže i najiskrenije. “Hem of Her Dress” zvuči kao klasična country numera, s jednostavnim motivima, lamentacijama te ujedno tužnim i prkosnim vokalom.

  Each and every breath we take / a step towards death. U First Aid Kit pjesmarici vjerojatno nije bilo mračnijega i težega stiha. “Nothing Has to Be True” sumorna je i tužna numera, svojevrsno oplakivanje životnih promašaja, stranputica i kritičnih trenutaka. Kada album završi na ovakav način, on doista opravda priču koja ga je oblikovala i poruku koju želi poslati. Iskrenost, snaga i direktnost ovoga albuma, uz kvalitetu koju First Aid Kit neupitno imaju, postavlja Klari i Johanni nove izazove, a to je uvijek dobra stvar.

   

  Muziku podržava