Festivalski nastup beskompromisnog genija jazza

  840

  Charles Mingus

  Live At Montreux 1975

  dvd

  Datum izdanja: 04.08.2006.

  Izdavač: Eagle Vision / Menart

  Žanr: Jazz

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Devil Blues
  2. Free Cell Block F, ‘Tis Nazi USA
  3. Sue’s Changes
  4. Goodbye Pork Pie Hat
  5. Take The ‘A’ Train

  Švicarski Montreux Jazz Festival od ranih je dana svojega postojanja (utemeljen je 1967.) predstavljao vrhunske jazz glazbenike, ali je iskazivao i otvorenost prema drugim stilovima, posebice bluesu i rocku. Osnovni je kriterij bila kvaliteta. U prilog tome govori i program 9. Montreux International Festivala koji je održan od 3. do 20. srpnja 1975.

  Osim sjajnih rock i blues glazbenika te su godine na Festivalu nastupili slavni jazzisti poput Dizzyja Gillespiea, Tootsa Thielemansa, Counta Basiea, Elle Fitzgerald, Oscara Petersona, Milta Jacksona, Billa Evansa, Charlesa Mingusa i brojni drugi. Snimke s mnogih od tih koncerata objavljene su na pločama, a neki su zabilježeni i TV kamerama, te se u novije vrijeme objavljuju i na DVD-ovima.

  Jedna od njih donosi snimku koncerta što ga je slavni kontrabasist Charles Mingus održao na Montreux Jazz Festivalu u zadnjem razdoblju svoje karijere. Bio je to njegov prvi koncert na ovom festivalu na kojem je svirao i dvije godine poslije. Nastupio je sa svojim tada stalnim sastavom u kojem su svirali trubač Jack Walrath, tenor saksofonist, flautist i pjevač George Adams, klavirist Don Pullen i bubnjar Dannie Richmond.

  Dok je Richmond s povremenim prekidima tada s njim svirao već dvadeset godina, Pullen i Adams, koji su posebice bili zaslužni za free jazz pristup tog kvinteta, bili su u sastavu dvije godine, a Walrath jednu. Nakon Mingusove smrti 1979. upravo su ovi glazbenici redovito djelovali u sastavima koji su nastavili njegovo djelo, primjerice u Mingus Dynasty.

  Muziku podržava

  Ovaj je koncert srećom prošao bez incidenata. Naime, Mingus je bio poznat po ekscentričnom i beskompromisnom stavu prema svim aspektima svoje glazbe. Štiteći te stavove na nastupima se ponekad obračunavao s glazbenicima iz sastava, ali i osobama iz publike.

  Sječajući se suradnje s njim Adamas je izjavio: “Mingus će ostati dio moje povijesti. Zajedno smo kreirali mnogo divne i značajne glazbe. No, bio je sirov. Kad bi netko nešto krivo odsvirao udario bi ga šakom u glavu. Zato su njegovi suradnici bili prestrašeni i brzo bi odustajali ako bi došlo do prepirke s njim. Kad mi je ponudio da mu se pridružim rekao sam mu: ‘Ako ti padne na pamet da me udariš nokautirat ću te’. Nakon toga smo bili vrlo bliski, odlični prijatelji. Istinski je vjerovao u moju interpretaciju njegove glazbe.”

  Charles Mingus je bio poznat kao kreativan autor, poslije Dukea Ellingtona naproduktivniji jazz skladatelj. Na većini od stotinjak albuma što ih je objavio kao vođa sastava snimio je uglavnom izvedbe vlastitih djela.

  Na ovom koncertu, osim jedne Ellingotnove, izveli su četiri njegove skladbe: “Devil Blues“, “Free Cell Block, ‘Tis Nazi USA” i “Sue’s Changes” s cijenjenih albuma “Changes One” i “Changes Two” što ih je s istim sastavom snimio pola godine ranije, te “Goodbye Pork Pie Hat” koju je posvetio velikom tenor saksofonistu Lesteru Youngu i koja je postala jednom od njegovih najpoznatijih skladbi. Za njegovu je smrt čuo tijekom jednog nastupa 1959. i odmah je spontano odsvirao blues koji je poslije zapisao i iste godine snimio za album “Mingus Ah Um”.

  Osim što je bio jedan od najboljih kontrabasista jazza, Mingus je bio poznat po naprednim idejama i svojem free jazz pristupu koji je razvijao i prije nego je utemeljen stil, ali i kao veliki štovatelj tradicije jazza koju je učio svirajući s velikanima poput Kida Oryja, Louisa Armstronga, Dukea Ellingtona, Lionela Hamptona i drugih.

  U svojoj je glazbi uspješno spajao tradiciju sa suvremenim pristupom, blues ili dixieland s free jazzom, te elementima drugih žanrova, posebice protestne glazbe. Kroz svoja je djela poput “Freedom”, “Oh Lord, Don’t Let Them Drop That Atomic Bomb On Me”, “Don’t Let It Happen Here” i druga otvoreno kritizirao rasizam, rat i nepravde u američkom društvu.

  I izvedbe zabilježene na ovom DVD-u odlikuju se tim elementima, ali i snažnim feelingom koji je bio jednom od njegovih najvažnijih osobina. One donose vrhunski jazz pun dramatike, spontanih dijaloga i kreativnih improvizacija

  U izvedbama Mingusove skladbe “Goodbye Pork Pie Hat”, te “Take The ‘A’ Train” Billyja Strayhorna iz repertoara orkestra Dukea Ellingtona (Mingus je bio veliki štovatelj Ellingtonove glazbe i često je izvodio njegova djela), spontano su im se pridružili slavni bariton saksofonist Gerry Mulligan i trubač Benny Bailey, potaknuvši cijeli sastav na nadahnutu jam session svirku.

  Davor Hrvoj
  (Preuzeto iz Novog lista od 13. kolovoza 2006.)

  Muziku podržava