Ferrerov san

  1549

  Ibrahim Ferrer

  Mi Sueno

  Datum izdanja: 14.04.2008.

  Izdavač: World Circuit / Menart

  Žanr: Jazz

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Dos Almas
  2. Si Te Contara
  3. Melodia del Rio
  4. Cada Noche un Amor
  5. Deuda
  6. Uno
  7. Convergencia
  8. Quiereme Mucho
  9. Perfidia
  10. Copla Guajira
  11. Quizas, Quizas
  12. Alma Libre

  Mi Sueno” posthumno je izdanje velikog Ibrahima Ferrera orijentirano isključivo prema boleru. Od prve do zadnje minute, pjesme teku poput struje svijesti nekog sna – Ferrerovog sna, da budemo precizni.

  Uspjeh projekta “Buena Vista Social Club” pružio mu je mogućnost započeti svoj davno priželjkivani san. Snimiti bolero album – album s glazbenom formom koju je ipak volio najviše od svih – pokazalo se težim nego što se očekivalo, jer prepreka koja se postavila bila je ipak nepremostiva.

  U kolovozu 2005., svega nekoliko tjedana prije ostvarenja životne želje, Ibrahim Ferrer preminuo je u 78. godini života. Iza sebe je ostavio tek kvalitetne snimke vokala, no – kako to obično biva – negdje su se bile zagubile, pa se u prvi tren činilo kako će “Mi Sueno” (u prijevodu “Moj san”) ostati nedosanjan.

  Ipak, tko zna kako, snimke su se pojavile i Ferrerov san ugledao je svjetlo dana te predstavio uglađeni kubanski bolero – premda specifičnu i donekle ograničavajuću formu – na jedan raznolik način. Ferrerov raskošan i nadasve sugestivan vokal (koji je sam jednom davno usporedio s okusom ruma) prošetao se kroz pjesme ostavivši tako prekrasno posljednje ‘zbogom’ posthumno nalijepljeno na nenametljive aranžmane. Teško ćete se othrvati dojmu kako je sve snimljeno na nekakvom jam-sessionu u havanskom baru nakon što su stolice već odavno podignute na stolove.

  Muziku podržava

  Poanta kubanskog bolera nije brzina i energija. već elegantnost i strast; lagano klizanje kroz šarolike ljubavne emocije, a Ferrer to radi majstorski. Preslušavajući album, doista možete osjetiti telepatsku povezanost svirača s Ferrerom, no razum vas brzo podsjeti da je svirka snimljena bez njega.

  Uradak vođen ljubavlju i ostvarenje sna, “Mi Sueno” predstavlja Ferrera kao jednog od najvećih interpretatora bolera ostavljajući nam važnu lekciju da nikada ne treba odustajati od svojih snova.

  Muziku podržava