Fascinantno djelo progresivnog rocka

  1888

  Emerson, Lake & Palmer

  Pictures at an Exiibition - Special Edition

  dvd Live

  Datum izdanja: 01.01.1970.

  Izdavač: Eagle Vision / Menart

  Žanr: Progressive Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Promenade
  2. The Gnome
  3. Promenade
  4. The Sage
  5. The Old Castle
  6. Blues Variation
  7. Promenade
  8. The Hut Of Baba Yaga
  9. The Curse Of Baba Yaga
  10. The Hut Of Baba Yaga
  11. The Great Gates Of Kiev
  12. Take A Pebble
  13. Knife Edge
  14. Rondo
  15. Rondo (Pop Shop 1971.)
  16. Nutrocker (Pop Shop 1971.)
  17. Take A Pebble (Pop Shop 1971.)
  18. Knife Edge (Pop Shop 1971.)
  19. Blues Jam/Nutrocker (Pop Shop 1971.)

  U povodu četrdesete godišnjice utemeljenja tria Emerson, Lake & Palmer na DVD-u je objavljena snimka koncerta što ga je taj kultni sastav održao 9. prosinca 1970. u londonskom Lyceum Ballroomu.

  Radi se o gotovo devedesetominutnoj, integralnoj, do sad najobuhvatnijoj objavljenoj verziji djela što su ga klavijaturist Keith Emerson, pjevač, gitarist i bas gitarist Greg Lake i bubnjar i udaraljkaš Carl Palmer nekoliko mjeseci poslije snimili u gradskoj vijećnici u Newcastleu za kultni album “Pictures at an Exhibition“, jedan od najpoznatijih na području progresivnog rocka.

  Izvedbe su zasnovane na obradi čuvenog istoimenog djela ruskog skladatelja Modesta Petroviča Mussorgskog. Nadahnuto izložbom slika Viktora Hartmanna, upriličenoj nakon slikareve smrti, ovo djelo, nastalo 1874., izazov je svim virtuoznim pijanistima klasične glazbe, a upravo zbog obrade tria ELP postalo je i često korištenim primjerom u glazbenoj pedagogiji. Naime, kako bi učenike zainteresirali za klasičnu glazbu, profesori glazbe često počinju upravo s njihovom verzijom, a tek tada se posvećuju izvorniku.

  Osim skladbi koje su objavljene na spomenutom albumu, na ovom su koncertu, osim “Take a Pebble” s prvog albuma “Emerson, Lake & Palmer”, izveli skladbe “Knife Edge” i “Rondo” (obrada skladbe “Blue Rondo a la Turk” jazz pijanista Davea Brubecka koju je Emerson prije svirao s grupom The Nice) koje su svirali na koncertima u ranom razdoblju, ali ih nisu dokumentirali na albumima – zabilježene su tek poslije na nekim DVD izdanjima.

  Muziku podržava

  Naizgled doimaju se poput dječaraca (Emerson je tada imao 26., Lake 23., a Palmer 20.), ali već na samom početku njihova zajedničkog stvaralaštva radilo se o zrelim glazbenicima velike sviračke, ali i skladateljske vještine. Važno su iskustvo prenijeli iz sastava s kojima su svirali prije nego su se okupili, od kojih je svaki imao svoju osobnost. Emerson je prije svirao u grupi The Nice poznatoj po spajanju rocka, jazza i klasične glazbe, Lake u King Crimson koji je otišao još dalje u objedinjavanju raznih glazbenih idioma, ali i u osebujnom pristupu, a Palmer u Crazy World of Arthur Brown koji je svirao psihodelični rock i Atomic Rooster poznat po progresivnom pristupu rocku.

  Iako izvedbe nisu toliko savršene kao na ploči, ovaj DVD je još jedan dokaz kreativnosti tria Emerson, Lake & Palmer. Naime, na svojim su se nastupima spremno, bez straha od pogrešaka, upuštali u improvizacije i eksperimentiranje što je donosilo spontanost i uzbuđenje. Maštoviti aranžmani te smisao za dramatiku i dinamiku izdigli su ih iznad većine prosječnih bendova toga doba koji su svirali šablonski i predvidljivo, svrstavajući ih uz bok najkreativnijih koji su djelovali krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih, primjerice Pink Floydima, King Crimsonima, Gongovcima i sastavu Mothers of Invention Franka Zappe.

  Iako se radi o triu, zbog fascinantne uigranosti i moćnog zvuka doimali su se kao da svira orkestar. Osim toga imali su sjajno osmišljen scenski nastup što je dodatno zapalilo publiku. Naime, njihovi su koncerti bili velika atrakcija.

  Oduševljavali su energijom koja je prštala na sve strane, ali i osjećajnim, sjetnim, dirljivim baladama. U ekstravagancijama su prednjačili Palmer koji je rasturao svirajući bubnjeve, te Emerson koji je, osim inovacija na klavijaturama, rasturao orgulje, naginjao ih, pomicao po pozornici, penjao se na njih, jahao ih, dok je Lake ispoljavao posve drukčiju prirodu ostvarivši – pjevajući i svirajući akustičnu gitaru – neke od najljepših balada u povijesti rock glazbe. Njegov je prepoznatljiv vokal dobio potvrdu još kroz suradnju s gitaristom Robertom Frippom s čijim je sastavom King Crimson godinu dana prije ovog koncerta snimio njegov prvi i najpopularniji album “In the Court of the Crimson King”.

  Emerson je oduševljavao izvedbama na koncertnom klaviru i orguljama, ali i novim načinom korištenja elektronike. Već u tom razdoblju njegovo se sviranje odlikovalo virtuoznošću klasičara (zahvaljujući njemu trio je, osim Musorgskog, svirao obrade djela drugih skladatelja klasične glazbe), jazzističkim osjećajem za improvizaciju i rockerskim zvukom i pristupom te sklonošću duhovitim citatima koje je spontano ubacivao u svoja sola.

  Na DVD je, osim kratkih intervjua sa članovima benda, uvrštena i dosad neobjavljena pedesetominutna snimka nastupa što su ga 1971. snimili za emisiju Pop Shop belgijske televizije. Osim što donosi video zapis, ova je snimka značajna jer, poput snimke s londonskog koncerta, osim “Take a Pebble”, bilježi izvedbe skladbi koje nisu bile objavljene na pločama: “Rondo“, “Nutrocker“, “Knife Edge” i “Blues Jam“. I te izvedbe predstavljaju trio Emerson, Lake & Palmer u najboljoj formi – uzbudljivo, nabijeno energijom, sjajno odsvirano.

  Monumentalnim izvedbama, u koje se mogu ubrojati i ove, trio je postavio visoke standarde rock glazbe i ponudio smjernice za njezin kreativan razvoj, no do današnjih dana tek su se rijetki uspjeli približiti predodžbi, duhu i izvrsnosti njihove glazbe. Možda se kroz nekoliko desetljeća, jer njihova će glazba ostati trajna vrijednost cjelokupnog rock stvaralaštva, pojave dječarci koji će razmišljati na inovativan način i pronaći nadahnuće u glazbi tria Emerson, Lake & Palmer.

  (Preuzeto iz Novog lista od 6. veljače 2011.)

  Muziku podržava