Eterična, dirljiva i monumentalna glazba Mogwaija

  1102

  Mogwai

  Atomic

  Datum izdanja: 01.04.2016.

  Izdavač: Rock Action

  Žanr: Post-Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Ether
  2. Scram
  3. Bitterness Centrifuge
  4. U-235
  5. Pripyat
  6. Weak Force
  7. Little Boy
  8. Are You a Dancer?
  9. Tzar
  10. Fat Man

  Jedni od predvodnika post rock žanra, škotski Mogwai, iza sebe imaju osam originalnih albuma, dok im je “Atomic” četvrti soundtrack.

  Rad na glazbi za eksperimentalni dokumentarac o atomskoj bombi bačenoj na Hirošimu i eri nuklearne prijetnje koja se rodila nakon toga za ovaj se bend pokazao kao pun pogodak.Sam uvod donosi moćnu stvar “Ether“, u kojoj se od vojničkog zvuka francuskog roga (koji podsjeća na glazbu Johna Williamsa za film “Spašavanje vojnika Ryana”) aranžman razvija prema pravom gitarskom zvučnom zidu. Masivan zvuk donosi i “Bitterness Centrifuge“, koja svojim vrhuncem baziranim na imitiranju zborskog pjevanja više podsjeća na operu nego na alternativni rock.

  Na ovako emotivno ekspresivan Mogwai baš i nismo navikli, posebice iz razloga što se radi o temi kao što je nuklearno naoružanje. No, očito da četvorku iz Glasgowa ova tema itekako pogađa, s obzirom da na svakom ranijem albumu ovog benda u zvuku možete čuti neku distanciranost i hladnoću. Ovdje je potpuno drukčiji slučaj – sve je naglašeno i nabijeno posebnom dramaturgijom, a ispostavilo se da upravo takav Mogwai savršeno funkcionira.

  Muziku podržava

  Ne smetaju čak ni pribjegavanja retro zvuku i očitom ugledanju u Vangelisa čiji se utjecaj čuje tijekom stvari “Weak Force“, koja kao da je svojim romantičnim, nježnim zvukom sintisajzera dio izgubljenog materijala sa soundtracka za “1492: Conquest of Paradise”.

  Zvuk tradicionalnog Japana u pjesmi “Are You A Dancer?” krasno dočarava Luke Sutherland na violini, jedan od tri gostujuća glazbenika na albumu. Album završava orkestralnim post rockom u kojem se prekrasno nadopunjuju treštanje gitara s delay efektom i nježno, minimalističko prebiranje po klaviru. Čovjek dobije dojam kao da Mogwai želi poručiti: “Ima nade za nas ako budemo pametni.”

  Što god da se motalo po glavama stvaratelja ovog krasnog albuma, bilo je i više nego dobro i nema sumnje da će svaki poznavatelj dobre glazbe, bez obzira na žanrovske preferencije, to prepoznati.

  Muziku podržava