Epsko putovanje kroz stare priče

  1199

  Arkona

  Decade of Glory

  Live

  Datum izdanja: 22.02.2013.

  Izdavač: Napalm Records

  Žanr: Folk Metal

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Az’
  2. Arkaim
  3. Ot Serdca k Nebu
  4. Goi, Rode, Goi!
  5. Leshiy
  6. Zakliatie
  7. Marena
  8. Liki Bessmertnykh Bogov
  9. Nevidal
  10. Kolo Navi
  11. Slavsia, Rus’!
  12. Kupala i Kostroma
  13. Odna
  14. Sva
  15. Kupalets
  16. Katitsia Kolo
  17. Kolyada
  18. Skvoz’ Tuman Vekov
  19. Maslenitza
  20. V Tsepiakh Drevney Tainy
  21. Slovo
  22. Bol’no Mne
  23. Pamiat
  24. Arkona
  25. Po Syroi Zemle
  26. Oh, Pechal’- Toska
  27. Yarilo
  28. Stenka Na stenku
  29. Vyjdu Ja Na Voljushku
  30. Rus’
  31. Zov Predkov

  Godina 2011. za rusku Arkonu je bila i više nego radna; objavili su EP “Setenka Na Stenku“, a tri mjeseca kasnije i album “Slovo“, čime su pokazali napredak u svom radu, a dobro su prihvaćeni i od publike.

  Jedan od novih elemenata s kojim su se pozabavili na albumu “Slovo” je i
  rad s komornim orkestrom i akademskim zborom, što je dalo jednu novu
  dimenziju novom materijalu, a moglo se naslutiti u kojem smjeru se bend
  kreće.

  Početkom 2012. godine bend je proslavio deset godina postojanja posebnim koncertom u P!PLE Concert Hallu u Moskvi, što su objavili na live albumu “Decade of Glory“, no zanimljivo je kako su ga radili, odnosno pripremali su ga u tajnosti do samog kraja, jer kako kažu, nisu bili sigurni u svoje mogućnosti. I ovoga puta ‘mastermind’ je bila Masha Sacream koja je napravila nove aranžmane za zbor i orkestar, a na snimanju 31 pjesme koja donosi pregled rada benda, sudjelovao je 21 glazbenik.Kada su u pitanju live albumi, uvijek postoji doza skeptičnosti, no ovaj to uspijeva dobrim dijelom razbiti. Govoreći o dužini, za očekivati je neko kraće djelo s pjesmama uglavnom novijeg datuma, no “Decade of Glory” donosi upravo suprotno; 31 pjesmu među kojima su se našli i klasici poput “Slavsia, Rus’!” i nezaobilazni hitovi s koncerata “Yarilo” i “Goi, Rode, Goi!”. Zanimljiva je i sama kvaliteta zvuka koja je iznenadila, lijep je i čist. Na koncertu je sudjelovao velik broj glazbenika i svi se jednako dobro čuju, posebice vokali: od Mashinog moćnog screama, čiji tekst je jako razumljiv, do epskog zvuka zbora koji je pjesme učinio doista posebnim. Završni miks je odrađen korektno, iako postoji nekoliko dionica gdje je Mashin vokal bio nešto tiši.

  Novi aranžmani puno ne odstupaju od originala, a osjete se najviše na pjesmama koje su se našle na albumu “Slovo”. S obzirom da je na albumu sudjelovalo puno više glazbenika nego na koncertu, ta razlika je dosta dobro kompenzirana s novim aranžmanima. Naglasak je najviše dan na zboru, koji se prvi put pojavio na starijim pjesmama na kojima ranije nisu sudjelovali. Uglavnom se to odnosi na diskretno praćenje harmonije i pjesme su dobile ‘tepih’ koji je pridonio na punoći. Naravno, zbor i orkestar nisu sudjelovao u apsolutno svakoj pjesmi, njihova uloga uglavnom je bila dati naglasak određenim dijelovima. Ono što je najvažnije, nisu nadglasali sam bend te nije ‘narušen’ folk/pagan metal zvuk.

  Muziku podržava

  “Decade of Glory” otvara intro i pjesma upravo kao i album “Slovo”, uz vikanje publike “Arkona! Arkona!” i podsjeća na soundtrack koji kao da doista najavljuje mitsko putovanje kroz deset godina teškog rada. ‘Putovanje’ se nastavlja na njihov četvrti studijski album “Ot Serdca k Nebu”, gdje su uz naslovnu pjesmu podsjetili na “Katitsia Kolo” i neizostavnu “Slavsia, Rus!”, koju je publika gromoglasno podržala, a Mashina izvedba pokazala je njezin napredak, osjetilo se da pjeva s puno ljubavi, a nije mogla pobjeći ni dojmu kao da pjeva neku starogradsku rusku melodiju.

  Najviše su zaobišli uratke s albuma “Vo Slavu Velikim”, ali zato su se dotaknuli svog prvog albuma “Vozroždenie”, kao i dema iz 2002. godine “Rus” s kojeg su odsvirali “Kolyada” u novom ruhu, a publika je to dobro podržala.

  Kada se na kraju sve zbroji, “Decade of Glory” donosi dva i pol sata puna energije, putovanje kroz epske priče o zaboravljenim junacima i slavenskim bogovima uz odavanje počasti tradicionalnim melodijama. Svakako odličan poziv i za one koji su ih gledali i za one koji nisu da se nađu u prvim redovima nekog njihovog koncerta.

  Muziku podržava