Epski koncert u antičkom ambijentu

  1040

  Iced Earth

  Live in Ancient Kourion

  dvd Live

  Datum izdanja: 15.04.2013.

  Izdavač: Century Media Records

  Žanr: Heavy Metal

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Intro
  2. Dystopia
  3. Burning Times
  4. Angel’s Holocaust
  5. Slave to the Dark
  6. V
  7. When the Night Falls
  8. I Died For You
  9. Invasion
  10. Motivation of Man
  11. Setian Massacre
  12. Stormrider
  13. Pure Evil
  14. Wolf
  15. Dark City
  16. Dracula
  1. Ten Thousand Strong
  2. Anthem
  3. Declaration Day
  4. Days of Rage
  5. Melancholy
  6. Encore Intro
  7. In Sacred Flames
  8. Boiling Point
  9. Damien
  10. Watching Over Me
  11. Dante’s Inferno
  12. Iced Earth
  13. The Hunter
  1. Intro
  2. Dystopia
  3. Burning Times
  4. Angel’s Holocaust
  5. Slave To The Dark
  6. V
  7. When The Night Falls
  8. I Died For You
  9. Invasion / Motivation Of Man
  10. Setian Massacre
  11. Stormrider
  12. Pure Evil
  13. Wolf
  14. Dark City
  15. Dracula
  16. Ten Thousand Strong
  17. Anthem
  18. Declaration Day
  19. Days Of Rage
  20. Melancholy
  21. In Sacred Flames
  22. Boiling Point
  23. Damien
  24. Watching Over Me
  25. Dante’s Inferno
  26. Iced Earth
  27. The Hunter
  28. Making Of
  29. World Tour
  30. Photo Gallery

  Nakon vrlo dobrog studijskog albuma “Dystopia”, na kojem je predstavljen novi pjevač Stu Block, Iced Earth javnosti je predstavio ‘živo’ izdanje “Live in Ancient Kourion”, snimljeno tijekom “World Dystopia Toura”.

  Kompletan materijal koji se nalazi na njemu odsviran je 19. kolovoza
  2012. u fascinantnom ambijentu 3000 godina starog Kourion Amphitheatera u
  Limassolu na Cipru, pred 6000 vatrenih fanova.

  U samom uvodu vrijedi podsjetiti kako je Iced Earth kroz četvrtstoljetnu karijeru postavio vrlo visoke kriterije što se tiče studijskih albuma, jednako tako i koncerata, te se prometnuo u rijetke bendove koji bolje zvuče uživo nego u studiju. “Alive in Athens” iz 1999., koji je dosegnuo epske razmjere, živi je dokaz za to. Iako je bend ne tako davno objavio ‘festivalsko-revijalni’ živi album “Festivals Of The Wicked”, na kojem se nalaze snimke nastupa s poznatih europskih festivala iz prošlog desetljeća, koncerti na kojima su se u ulozi pjevača pojavljivali Tim “Ripper’ Owens i Matt Barlow, niti dvije godine nakon toga odlučili su se na objavu još jednog vizualnog izdanja.Ono što ovaj album čini posebnim mjesto je održavanja koncerta, od samog antičkog amfiteatra, pa do Limassola i Cipra, odakle baš i ne stižu snimke koncertnih albuma, te vatreno krštenje novog pjevača Stua Blocka, koji je spletom okolnosti jedna od glavnih priča ovog izdanja. Po dolasku u Iced Earth nije imao nimalo lak zadatak, te vjerojatno i veće njuške od njega ne bi uspjele biti dostojna zamjena za fanovima omiljenog Matta Barlowa, zaštitnog znaka benda, a i metala općenito. Sada, nakon jednog albuma, odrađene turneje, te koncertnog izdanja koje je pred nama, možemo reći kako je dovođenje Stua Blocka bio jedan od najmudrijih poteza Jona Schaffera, u okolnostima kada se već morala tražiti zamjena Mattu.

  Pri osvrtu na “Live in Ancient Kourion” teško je ne sjetiti se legendarnog “Alive in Athens” koje pripada u red ponajboljih koncertnih izdanja heavy metala, te će se s njim vjerojatno uspoređivati po nekim razinama. U konačnici su i lokacije na kojima su snimljeni relativno blizu. Uzmemo li u obzir specifično mjesto održavanja, činjenicu da je snimano na 40-ak stupnjeva, a pridodamo li toj priči novog pjevača koji izvodi hrpu starih naslova, sve to skupa zvuči zaista zanimljivo. Zar ne?

  Muziku podržava

  Na “Live in Ancient Kourion” čak je 29 pjesama, uključujući četiri intra i više od dva i pol sata odlične svirke. Među tim skladbama njih šest je, razumljivo, s aktualnog studijskog albuma “Dystopia”, dok je ostatak rezerviran za barem po jednu pjesmu s prethodnih devet studijskih albuma, što ga praktički čini najopsežnijim izdanjem Iced Eartha. Svojevrsnim best-of djelom.

  Svoje mjesto u ovom setu našle su tako pjesme koje su obilježile bend od davnih početaka, poput “When The Nights Fall”, “Stormrider”, koju pjeva Jon Schaffer, zatim “Pure Evil”, “Slave To The Dark”, “I Died For You”, “Melancholy (Holy Martyr), “Burning Times”, “Watching Over Me”, “Dracula”, “Damien”, “Ten Thousand Strong”, “Setian Massacre”, “Declaration Day”, “The Hunter”, “Dante’s Inferno” i mnoge druge. Upravo na te starije pjesme bačen je najveći fokus, što nimalo ne začuđuje s obzirom da je svakog fana zanimalo kako će se Stu s njima uhvatiti u koštac. Mora se reći da se snašao poprilično dobro, čak iznenađujuće dobro, što dodatno potvrđuje tezu kako je Schaffer pogodio sa zamjenom za Barlowa. Koncert dokazuje kako se Stu vrlo brzo odmaknuo od statusa nečije zamjene, potvrdio da je vrhunski pjevač koji se vrlo brzo prometnuo u pravog frontmena benda i ljubimca publike s kojom ostvaruje odličan kontakt.

  Takav dojam ne mogu osporiti ni dijelovi nekih starijih skladbi otpjevani ispod željenih razina (“Declaration Day” s potpuno promašenim vokalnim tonalitetima, npr.), no nove je, poput “Dystopia“, izveo odlično. I još važnije, Stuova boja glasa nevjerojatno je slična Mattovoj, što će posebno obradovati fanove koji ih još nisu čuli i vidjeli uživo. Uz njega, te tradicionalno besprijekornih i zaigranih Jona Schaffera i Brenta Smedleya, nepošteno bi bilo i ne istaknuti solo gitarista Troya Seelea, koji je u bendu od 2007., a zanimljivo je gledati s kolikom strašću svira gitaru, posebno u starijim pjesmama koje ojačava svojim energičnim stilom. Osim Stua, svježa krv je i basist Luke Appleton, koji je nedugo prije negoli je održan ovaj spektakl pristigao u bend, te se u njemu vrlo brzo odlično snašao.

  Dakle, iako izranjavan čestim promjenama line-upa, Iced Earth i dalje krasi uigranost, ali i spontanost, i njihovi su koncerti metal atrakcija ekstra klase. Od “Alive In Athens” u bendu su ‘preživjeli’ jedino Jon i Brent, no Iced Earth i dalje zvuči fantastično, čak nešto svježije, a “Live in Ancient Kourion” produkcijski je uvjerljivo jači. Uz dvoipolsatni koncert, DVD sadrži fotogaleriju, ‘World Tour’ i zanimljiv ‘making of’ dokumentarac, koji prikazuje (skoro) sve vezano uz nastajanje ovog izdanja, od priprema za koncert, do problema koji su pratili bend i ekipu koja je bila zadužena da ovaj projekt uspije.

  “Live in Ancient Kourion” objavljen je i na Blue-rayu, te kao audio zapis na dvostrukom CD-u, te četverostrukom vinilu. Audio verzija izdanja, ne računajući bonus sadržaje, identična je onoj na DVD-u, dakle na njoj se također nalazi cjelokupna snimka koncerta održanog u Kourion Amphitheateru u Limassolu na Cipru.

  Ovo izdanje prikazuje kako Iced Earth i dalje nedvojbeno pripada u vrh svjetske heavy metal glazbe i očito je da ima u planu tamo još dugo ostati. “Live In Ancient Kourion” nešto je što bi svakako svaki fan Iced Earth mogao poželjeti i svakako morao imati, a nezaobilazno štivo trebao bi biti svakom ozbiljnijem zaljubljeniku u ovu glazbu.

  Muziku podržava