Epika na skandinavski način

  2787

  Borknagar

  Epic

  Datum izdanja: 10.08.2004.

  Izdavač: Century Media / Trolik

  Žanr: Metal

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Future Reminiscence
  2. Traveller
  3. Origin
  4. Sealed Chambers Of Electricity
  5. The Weight Of Wind
  6. Resonance
  7. Relate (Dialogue)
  8. Cyclus
  9. Circled
  10. The Inner Ocean Hypothesis
  11. Quintessence
  12. The Wonder

  Borknagar je jedan od bendova koje je nastao na tradiciji norveškog black metala, ali je već u startu bio zamišljen kao projekt koji će kombinirati elemente tipičnog skandinavskog black metala i folk metala s tekstovima metafizičkog značenja. Osnivač, te ujedno i zaštitni znak Borknagara je gitarist Oysten G. Brun koji je ujedno i glavni kompozitor u bendu.

  Iako je Borknagar trpio stalne promjene članstva, Brun je uspjeo zadržati upečatljiv zvuk koji se nije mnogo mijenjao. Trenutačnu postavu, osim Bruna, čine Vintersorg (čisti vokal), Asgeir Mickelson (bubnjevi) i Lars Are Nedland (klavijature i back vokal), dok su Garm (Ulver, Arcturnus), Simen Hestnaes a.k.a. Vortex (Dimmu Borgir), Ivar Bjornson (Enslaved), Grim (Immortal, Gorgoroth) i Tyr (Satyricon) samo su neki od glazbenika koji su prošli kroz Borknagar.

  Epic” je šesti po redu Borknagarov uradak i već nakon prvog slušanja vam postaje jasno da je to djelo vrhunskih i iskusnih muzičara. Album je tehnički savršen, produkcija odlična, a i sami koncept je takav da cijeli “Epic” djeluje kao zaokružena cjelina. Samo ime odlično odgovara sadržaju jer jednom kada ga počnete slušati, shavtit ćete da je to čista epika na skandinavski način. “Epic” pršti od brzih bubnjeva i vrištećih vokala koji su isprepleteni Vintersorgovim pjevanjem i melodijoznim klavijaturama. Jedina je zamjerka cijeloj toj black-folk priči da su klavijature u nekim dionicama (srećom, malobrojnim) poprilično iritantne i djeluju malo raštimano.

  Muziku podržava

  Od pjesama bih posebno izdvojila posljednju pjesmu, “The Wonder“, u kojoj je miješanje različitih stilova metala najviše došlo do izražaja. Intonacija te pjesme je nešto između mističnog i apokaliptičnog, a brze i spore dionice se skladno izmjenjuju, bez velikih rezova. “Traveller” je stvar koja me se definitivno najviše dojmila na cijelom albumu i zapela mi je za uho već pri prvom slušanju zbog svoje melodičnosti. Uvodna pjesma, “Future Reminiscence“, svojim će vas divljim početkom odmah trgnuti i privući vam pažnju, te definitivno nije klasični intro. Kao što ni Borknagar nije klasični skandinavski metal bend.

  Svima onima koji još nisu upoznati s Borknagarovim zvukom, toplo preporučujem “Epic” kao izvrstan izlet u malo drugačiji svijet metala. A za Borknagarove fanove ovaj će album biti prava poslastica koju ni u kojem slučaju ne bi trebali propustiti.

  Muziku podržava