Energični album za raspad benda

  1912

  Diskurz

  Energia

  Datum izdanja: 10.11.2015.

  Izdavač: Self-released

  Žanr: Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Kalibar
  2. Previse
  3. Ultima
  4. Orkanski
  5. Ljudi u Nedogled
  6. Kada se Sretnemo
  7. Alter
  8. O
  9. Svjetovi

  Diskurz je imao sve pred sobom, a eto, četvrtim albumom su došli do svojeg kraja.

  Šteta, obećavali su mnogo, ali su očito napravili i niz krivih poteza koji su im se poprilično obili o glavu.Nakon prvijenca, svi su ih hvalili i očekivalo se da bi kroz par godina Diskurz mogao postati jedan od najjačih/najpopularnijih mlađih bendova. Bend je kao zahvalicu svima koji su im pomogli poslao u vidu ‘ko vas jebe‘ i po mojem mišljenju tu je postalo jasno da to ipak neće biti bend o kojem ćemo dugo pričati u superlativima.

  Iz albuma u album, mijenjao se zvuk benda. Od punkera, postali su na trenutak eksperimentalci, pa potom se približili rocku koji mnogo duguje grungeu i srodnim američkim podžanrovima alternativnog rocka, da bi novim, ujedno i posljednjim albumom “Energia” ubacili još poneki novi žanr u svoju glazbu.

  Muziku podržava

  Da bend ima svojih problema, bilo je jasno i promjenom formacija jer je Bojan bio i ostao jedina konstanta u bendu. To i nije pretjerano bitno za priču, koliko je bitan zadnji album “Puls” koji je bio vrlo dobro prihvaćen od strane kritike, ali publika ga je zaobišla u velikom luku, posebno što se koncerata tiče. Tu je bilo jasno da su im dani odbrojani…

  Novi album ima odlično ime jer upravo “Energia” opisuje ono što se na albumu može očekivati. Ponavljam, krenuli su kao punkeri, sigurnim koracima zahvatili alternativni rock, a sad su napravili slijedeći korak i to prema kraut, eksperimentalnom i elektro rocku. Sve zajedno, vrlo zanimljivo i bučno, energično kako i sam naslov kaže.

  Album ima i zanimljivu dinamiku jer na početku imamo pjesme koje možemo svrstati u most između “Pulsa” i novog zvuka kojeg su željeli bolje prezentirati na novom izdanju. U tom dijelu će se vjerojatno pronaći i pokoji singl albuma, ako će ih objavljivati u ‘post-mortem’ fazi benda.

  Upravo od središnjice prema kraju albuma dobivamo nešto što se moglo djelomično i osjetiti na EP-u “U raljama“, a to je eksperimentalni štih Diskurza. Tu je u prvi plan došla elektronika i razni pomalo uznemirujući zvuci, a kad se odmaknu od tog, zvuči kao Klaxonsi pomiješani s Museom. Po svemu sudeći, nešto što bi svakako trebalo doći do publike.

  Mladi bendovi bi trebali učiti na primjeru Diskurza jer nije uvijek dobro potpisivati sve što vam se prvo ponudi. Očito je ugovor na pet albuma donio svojevrsni pritisak i manjak slobode kod Diskurza, a zauzvrat diskograf nije napravio dobru promociju da bi se Diskurz izbacio u elitu. Naravno, bilo je tu problema i sa strane Diskurza (čitaj uvod), ali po ukupnom materijalu kojeg su dosad objavili u karijeri, Diskurz se dosad trebao izdignuti od benda koji svira pred organizatorima i svojim prijateljima.

  Kad te takve stvari more, jasno je da je teško nastaviti dalje, pa potpuno razumijem njihovu odluku, a vjerujem da se neće i odreći glazbe, već u novoj formi prikazati nastavak talenta kojeg su pokazivali i do sada, uključujući i ovaj album.

  “Energia” je album koji bi odlično legao u Britaniji gdje vole ovakve bendove. Na primjer, “Previše” puno duguje radovima Kasabiana, “Orkanski” ima bazu u elektro-space rocku kakvog nam pruža Muse, dok se ovaj elektro dio, posebno pjesma “Kada se Sretnemo” čini da bi ju lakoćom mogli potpisati Klaxonsi i mnogi slični bendovi poput njih.

  U konačnici, žao mi je da je ovo kraj Diskurza jer su svakim izdanjem bili novi i drugačiji, zanimljivi i raznoliki, a uvijek moćni i enegični. Drago mi je da zadnji album nisu napravili samo da ga naprave, već su ostali dosljedni sebi i ponovno pružili vrlo zanimljivo izdanje koje ipak nije za svako uho, posebno ne onaj drugi dio albuma.

  Muziku podržava