Elemental: “B strane” kao izgubljeni dragulji koji čine sukus benda

  546

  Elemental

  B strane

  Datum izdanja: 23.04.2019.

  Izdavač: 383 Records

  Žanr: Hip-hop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  01. Prsti jedne ruke
  02. Gdje je moj grad
  03. Elementalitet
  04. Ostavi T.R.A.G.
  05. Prašina
  06. Usne
  07. Teorija i praksa
  08. Idem lagano dalje
  09. Odrastanje
  10. Pokušaj života
  11. Breza
  12. U duši smo junaci
  13. Šok
  14. Ne vjerujem

  Davne 2012. u prostoru AKC Medika pjesma “Malena”, šesti singl s Elementalovog albuma “Vertigo” dobio je svoju video priču. Gotovo osam godina kasnije Elemental se u istom sastavu vratio na “mjesto zločina” i snimio video album pod nazivom “B strane” koji donosi, kako su iz benda objasnili, izgubljene dragulje sa svih 7 albuma, pjesme koje nikad nisu dobile dovoljno pažnje iz tko zna kojih razloga.

  I u tome ima neke istine. Među 14 pjesama koje se nalaze na “B strani”, neke od njih bi tu i tamo završile na koncertnoj set listi, neke bi se našle u medleyu starih pjesama (recimo Elementalitet/Ostavi T.R.A.G./Teorija i praksa), dok neke, poput “Prašine” i “Šoka” dosad još nismo imali prilike temeljito čuti u live izvedbi.

  Naime, gledajući kontekst u kojem bend smješta 14 probranih anti-singlova, na “B strani” se nalazi materijal koji je Elemental, kako je Shot objasnio, napravio za sebe. Svaka pjesma na ovom albumu, koliko je poznato autoru ovih redaka, nosi jak, osobni pečat, te svaka od njih krije neku priču.

  Muziku podržava

  Prašina” je, recimo, jedna od onih pjesama koja je na albumu “U redu” napravljena među zadnjima. Kada je bend napravio tu pjesmu mnogi su rekli da je to pravac u kojem bi Elemental trebao razmišljati, pratiti taj način zvuka i aranžmana, što je, iz osobne perspektive, bilo pogonsko gorivo za oblikovanje albuma “Tijelo“.

  Kad smo kod potonjeg albuma, pjesma “U duši smo junaci” priča je o Elementalu, svojevrsna osobna ispovijest vaših junaka koji, da bi zadovoljili vjernu publiku, ponekad svoje životne probleme moraju ostaviti sa strane, na onom ulazu na binu i, kao što stih kaže, svaki put moraju dati sve od sebe.

  Pa tako i pjesma “Breza“, recimo, otkriva zašto su Shot i Remi iznimno dobar tandem. Dok je Shot u bendu onaj koji poantu sažme u 16 lajnova, Remi se s druge strane okreće poeziji te metaforama zaokružuje priču oko pjesama dajući im pritom sanjivost naspram Shotove realnosti. Metaforika za kojom poseže Remi prožeta je i u “Gdje je moj grad“, jednoj od najboljih pjesama s albuma “Vertigo”.

  Za grandiozan završetak tu je pjesma “Ne vjerujem“, nakon čijeg preslušavanja jednostavno ne vjerujem da je to to od video albuma. Eksplozivan kraj, reklo bi se. No, ta pjesma otkrila je još jednu boljku “B strane”. Naime, Elemental je bend čije live izvedbe nose jednu posebnu energiju kojom su, između ostalog, već odavno kupili publiku. Ta energija ovjekovječena je u 56 minuta i 30 sekundi video materijala koji također izaziva i pravi rollercoaster emocija.

  Preslušavanje “B strane”, između ostalog, stvara i određeni proustovski efekt. Neke pjesme, poput “Idemo lagano dalje” ili “Prsti jedne ruke“, evociraju prve odlaske na koncerte Elementala, prvi susret s njihovom ranije spomenutom energijom te podsjećaju ljubitelje ovoga benda na sve njihove kvalitete.

  Nakon “B strane” mogu samo reći da je bio gušt poslušati anti-singlove koji su praktički sukus Elementala i koji su definirali zvuk benda, a ostaje nada da će publika možda češće na njihovim koncertima čuti ove zaista nepravedno zapostavljene dragulje.

  Muziku podržava