Električni orgazam: Stara bagra zna gdje je

  1506

  Električni orgazam

  Gde smo sad?

  Datum izdanja: 01.06.2018.

  Izdavač: Mascom Records

  Žanr: Electro pop, Funk, Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Bio sam loš
  2. Istok, zapad, sever, jug
  3. Kamerom snimam sve
  4. Odvedi me do rupe
  5. Gde smo sad
  6. Kako već dugo nema te
  7. Bila si kao san
  8. Duga topla noć
  9. Okašuka šakata

  Iako postoji čitav niz razloga zbog kojih nije baš pametno nazvati Električni orgazam srpskim Rolling Stonesima, teško je nakon preslušavanja njihovog dvanaestog albuma “Gde smo sad?” ne povući tu usporedbu. Gile, Ljuba, Banana, Švaba i Pače su zadržali autentični gard (beo)gradskih bitangi koji prosipaju bisere urbane filozofije bez da zvuče olinjalo ili ocvalo. Gile poput Keitha Richardsa vjeruje u rock’n’roll bez zadrške i bez zaštitne mrežice.

  “Gde smo sad?” nudi sijaset pametnih muzičkih rješenja koja odaju da članovi grupe itekako slušaju svašta te da su spremni za dobrobit pjesme zatomiti vlastite preferencije. Za one koji se možda prvi put susreću s ovom grupom, riječ je o funk-blues-rocku iz kojeg svako malo iskoči neko zvučno mini-iznenađenje. Jedina pjesma koja odstupa od tog koncepta je stonesolika balada “Bila si kao san” koja relativno uspješno migolji između autentičnosti i klišeja.

  Muziku podržava

  Dugogodišnji zaštitni znak grupe, gitarist, kantautor i kompozitor Srđan Gojković Gile ovdje velikodušno daje prostor ostalim članovima grupe da zabljesnu, tako da je klavijaturist Ljuba Đukić gotovo preuzeo ulogu glavnog pjevača grupe i – pjesme zbog toga ne trpe. Za razliku od Srđanovog, nešto mekšeg vokala, Ljubin porocima natopljen glas može iznijeti stvari na tragu Iggyja Popa, kao što je “Koliko dugo već nema te” te svojom interpretacijom pjesmi dati nešto malo opasnog i neobuzdanog.

  Svoje godine Orgazam više nego gospodski nosi: bilo da je riječ o electro funku “Istok, zapad, sever, jug” ili klasičnim rockom inspiriranoj naslovnoj stvari. Upravo “Gde smo sad?” u svom tekstu pokazuje finu autoironiju i veliko drugarstvo među članovima. Bez obzira na razne cinične primisli, kemija među članovima je najvažniji faktor funkcioniranja u bendu, a Orgazam je ima na izvoz.

  Uostalom glavni razlog zbog kojeg se “Gde smo sad?” lako dopada je emocionalno stanje članova sastava – oni su svjesni tko su i što su, što znaju i što ne znaju i uživaju u tome što jesu – s vrlo malo samozadovoljstva, ne precjenjuju se, ali se i ne povlađuju mlađoj publici. Recept s “To što vidiš, to i jeste” je uspješno ponovljen, nije bilo prevelike žurbe u dovršavanju pjesama, one su uglavnom kvalitetno uobličene, u odnosu na uravnjenu kvalitetu albuma blago zaostaju “Bila si kao san” te zaključna “Okašuka šakata”.

  No, važnije je od nedostataka da slušatelj poželi ovu ploču poslušati još puno puta, bez obzira što je to samo rokenrol, mi to volimo.

  Muziku podržava