EKV Live: Sveti gral svih fanova EKV-a

  3591

  EKV

  Krug

  Live

  Datum izdanja: 15.12.2017.

  Izdavač: Mascom Records

  Žanr: Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Ti si sav moj bol
  2. Dum Dum
  3. Hej mama
  4. Just let me play some modern R’N’R music
  5. Kao da je bilo nekad
  6. Anestezija
  7. Neko nas posmatra
  8. Zemlja
  9. Par godina za nas
  10. Ljudi iz gradova
  11. Srce
  1. Novac u rukama
  2. Oči boje meda
  3. Bežimo u mrak
  4. Sarajevo
  5. Tatoo
  6. Krug
  7. Zajedno
  8. Budi sam na ulici
  9. Karavan
  10. Glad
  11. Just let me play some modern R’N’R music

  U jeku mnogobrojnih diskusija o Margiti Stefanović i njenom stvaralaštvu, beogradski novinar Dušan Vesić naglasio je kako ona nije dala ni približno koliko je mogla u sastavu Ekatarina Velika. Pročitavši te riječi, prvo me ulovio šok, no nakon kraćeg razmišljanja dotični je autor bio u pravu. Kroz sve one slojeve gitara, basova, glasova, bubnjeva tek se trebala probiti nježna i delikatna dionica na klaviru, klavijaturama ili synthesizeru. Stefanović je definitivno zaslužila da njene klavijature budu naglašenije, jer je ona u sastavu ipak bila najškolovaniji muzičar.

  Najnovije izdanje EKV-a “Krug” predstavlja najbliži odgovor na pitanje: “Što je sve Margita mogla dati kroz pjesme EKV-a?”, i odgovor glasi: “O. čovječe, tako mnogo”. “Krug” je dvosveščani zapis koncerta kojeg su, u unplugged varijanti, Milan Mladenović i Margita Stefanović održali 19.5.1994. u Prištini. Zapis nije savršen, ali je dovoljno dobar da pokaže čaroliju koja je izvirala iz Margitinih prstiju. Na koncertima u ovakvoj formaciji Milanova gitara je bila u diskretnijem planu, što je dalo prilike Margiti da zasiti snimku muzikom.

  Muziku podržava

  Stefanović ove pjesme ne svira, ona ih plete, njena muzika izlazi iz malog prsta, bezobrazno lagano, sofisticirano i spontano. Milan je također u odličnoj vokalnoj i sviračkoj formi, i njih dvoje djeluju poput Nirvane na “Unpluggedu” – sastav poznat po bučnom zvuku je prigrlio suptilnu akustiku i u njoj se snašao poput ribe u vodi. Pjesme sjaje, čak i one za koje ste mislili da bez jakih kreni-stani bubnjeva, slappanja basa i jecanja električne gitare ne mogu postojati, evo ih na sceni, Margita i Milan su ih bez problema prearanžirali, i oboje radosno muziciraju, kao da će idući album EKV-a zvučati baš tako.

  Mračnost, zlokobnost i patos poznatih studijskih snimaka je zamijenjena lepršavošću, disciplinom i ravnotežom u pristupu Milana i Margite. Paradoksalno, što je Margita više u prvom planu, slušatelj iz drugog kuta dobiva perspektivu na pjesme koje je već čuo i o kojima misli da sve zna. Milan se ne dere toliko, nego poput mudraca iznosi svoje stihove, a publika je mogla samo zamišljati što će Milan, Margita, možda i Marko Milivojević snimiti na idućem albumu grupe, vjerojatno boljem nego što je bio tek solidni “Neko nas posmatra”, i čije pjesme na ovom izdanju ipak zaostaju u odnosu na staro zlato. Ipak, da se mogu vratiti u vremenu i putovati 19. svibnja 1994. u Prištinu, rekao bih da za EKV opet slijedi period izvrsne muzike jer su ključni igrači, Milan i Margita u životnoj formi.

  Nažalost, kroz pola godine nakon ovog koncerta Mladenović je preminuo, a o Margitinim životnim slomovima nakon 1994. je gotovo sve poznato, čak je prijateljica u knjizi o Stefanovićki uvalila kopiju liječničkog nalaza, no to je druga priča. Na ovom izdanju postoji samo svjetlo i radost, vjera da su svi problemi riješivi, i da ćemo svi živjeti u svijetu boljem od onog kakav je bio u prvoj polovici devedesetih.

  Muziku podržava