Eksploziju radosti i kvalitetne zabave donosi Drvored

  1115

  Drvored

  Arhelino

  Datum izdanja: 15.09.2015.

  Izdavač: drvored.bandcamp.com

  Žanr: Ska, World Music

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Balkankan
  2. Ona plovi
  3. Le vieux marin (Ribar)
  4. More
  5. Tsunami
  6. Limena glazbo
  7. Konobarica
  8. La tangente (Arhelino)
  9. Zanzibar
  10. Petits paumés
  11. Johnny Ketty
  12. Baš sam sretan
  13. Le Vent
  14. Polejena

  Kada pomislite na cirkus, odmah se oraspoložite i poželite tu dobru energiju dijeliti sa svima oko sebe.

  Pa tako postoji bend koji svoju glazbu shvaća kao jedan veliki cirkus koji se vrti oko zarazne melodije i upečatljivih nastupa koji baštini upravo tradiciju cirkuskih zabavljača i gypsy matrice. To je Drvored! Čak su toliko uvučeni u cijelu ovu priču oko zabave da su osmislili naziv za ono što izvode – balkankan. I to dobro upamtite jer ćete se naslušati mnogo toga na albumu “Arhelino“. Toliko svježine, energije, dobrog raspoloženja i zabave u jednom albumu se rijetko viđa.Osnovani 2010. u Zagrebu, po kojem su nastupali na trgovima i privlačili publiku, nakon nekog vremena iznjedrili su i album. I ono što donosi je zaista jedan divan konglomerat zaraznih ritmova, upečatljivih instrumenata, romantičnih tekstova i mnogo, mnogo dobre glazbe.Devetoročlani bend je radio na projektu Circus Kabare i onda su se odlučili usmjeriti u glazbene vode i nastupali su na raznoraznim mjestima dok se nisu odlučili ući u studio.

  Ovakav bend se ne treba truditi žanrovski odrediti jer je ono što rade prije svega jedna velika zabava, ali ima tu i jasnih smjernica poput world musica, gypsya, ska tonova i šansone. Sve je to lijepo zapakirano u jedan slušljiv album koji pršti od dobrog raspoloženja i pozitivne energije.

  Muziku podržava

  Tu je mnogo violina, saksofona i harmonike koji će vas definitivno rasplesati. Na prvo slušanje zvuče kao radosnija verzija The Tiger Lilliesa i malo žešći od Beiruta. No, teško ih je s bilo kim usporediti na regionalnoj sceni jer je jako malo takvih izvođača.

  Jedinstveni i originalni prenose to u svakoj numeri od petnaest koliko ih donosi album.

  Uvodna “Balkankan” sažima svu energiju koja prati album i najavljuje eksploziju dobrih stvari. “La vieux marin (Ribar)” je možda najzabavnija stvar s harmonikom u prvom planu otpjevana na francuskom i to vrlo dobro.

  Ona plovi” je jedna malo laganija stvar s romantičnim podtekstom i predivnim vokalom.

  Ovaj prvi dio albuma je najjači, iako ne posustaje nimalo kako odmiče, pa tako imamo “Zanzibar” – odmjereno zajebantsku i plesnu koja se dobro uklapa u ovaj koncept world musica i cirkusantskog pristupa.

  Drvored je jedna velika zabava prije svega, ali ne samo to. Vidi se jasan i osmišljen pristup glazbi, ali koja se ne shvaća kao neka ozbiljna stvar, nego kao radost življenja i stvaranja. Oni uživaju u onome što rade i to znaju prenijeti na pjesme. Nastupi uživo zasigurno će prštati od veselja, u to ne sumnjamo, ali i slušanje albuma je veliko zadovoljstvo nakon kojeg kažete “Baš sam sretan“, što više tražiti?!

  Muziku podržava