Eksperimentalna elektronika bazirana na ranim ’90-ima

  1121

  Haq

  Nocturnals

  Datum izdanja: 25.02.2013.

  Izdavač: Bearsuit Records

  Žanr: Elektronika, Pop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Bees In My Feet
  2. Retrospect
  3. Learning How To Fall
  4. Riverend
  5. Zuyder
  6. That’s Just Like The Same
  7. Are You The Elephant Factory?
  8. Jikan Ga Nai
  9. Sleeper
  10. Lifted
  11. The Birds Are Eating The Sun
  12. Poison Tree

  Haq je sastav sačinjen od tokijskog dvojca N-qia i edinburškog multiglazbenika Harolda Nonoa, a bavi se eksperimentalnom pop elektronikom.

  Danas stvarno svatko može gostovati na nečijem albumu, čak se međusobno i ne trebaju vidjeti, čak ni snimati zajedno jer Internet povezuje, pa čak i ako su na drugim dijelovima svijeta. Regionalno je takav primjer PNDC&Houseworka, a u svijetu vjerojatno ima milijun sličnih primjera.

  Ne znam je li i Haq imao takav princip rada, budući da su Škotska i Japan poprilično udaljeni, ali jasno je da je rezultat njihove suradnje vrlo zanimljiv i upečatljiv, da pokazuje da se još uvijek može pronaći intrigantna elektronska glazba lišena stereotipa onog što najčešće dobiva prefiks ‘komercijalna’.

  Muziku podržava

  Nocturnals”, kao i većina albuma s Bearsuit Records etikete, donosi određenu viziju pop elektronike koja balansira u prošlosti s mnogim umjetnim dodacima iz sadašnjosti, odnosno trikovima moderne produkcije. Upravo na tome temelji se i dvanaest skladbi jer baza pjesama je downtempo elektronika s početka ’90-ih ukrašena psihodelijom, pa čak i shoegazingom, pa bismo mogli reći da su veliki utjecaj imali i ovogodišnji povratnici My Bloody Valentine.

  Album je podosta zatvorena cjelina, ali s prekrasnim pjesmama koje je teško izdvajati jer odlično sjedaju jedna pored druge. Na samom početku postoji nekoliko pjesama za koje bi se dalo ustvrditi da bi eventualno mogle biti singlovi, ali kako vrijeme odmiče, tako se album širi u eksperimentalnom modu čime se suzbija svaka naznaka iole komercijalnog zvuka. Time, naravno, album nimalo ne posustaje, ali svakako ga ne bih preporučio ljudima koji su lijeni otići dalje od ustaljene radio postaje u svojem automobilu jer takvi slušatelji nisu spremni za istraživanja koje Haq nudi.

  Uvodna “Bees In My Feet” baš je onako lijena i snena pjesma, kao idealna za nedjeljno jutro u kojem vokali pjevaju gotovo anđeoskim glasovima, a već s “Retrospect” krećemo putevima koje će preciznije utabati u kasnijim pjesmama, a to je ubacivanje različitog instrumentarija da bi se dobio što kompleksniji zvuk. Taj dio kulminira u pretposljednjoj “The Birds Are Eating The Sun” koja je spoj Kraftwerka i My Bloody Valentine.

  “Nocturnals” je pravi album za slušatelje istraživačkog zvuka koji čak i ne moraju voljeti elektronički zvuk jer kroz 12 pjesama nudi dovoljno kvalitetnog materijala da oduševi vizijom retro elektronike pomiješane s eksperimentalnošću i vizijom 21. stoljeća.

  Donedavno sam smatrao da elektronička glazba stagnira i da ima vrlo malo novog za ponuditi, ali nekoliko alternativnih izdanja pokazalo mi je da su to bile samo neke moje mušice jer kao i u popularnoj glazbi, tako i u užem smislu elektronike postoji termin komercijala i alternativa. U komercijalnoj elektronici malo što dostiže veći kreativni doseg, dok alternativa, lišena komercijalnih shema, ima puno veću slobodu i kreativnost. Haqov album još je jedan odličan dokaz za to.

  Muziku podržava