Dvojac bez kormilara

  1553

  Kings Of Convenience

  Riot On An Empty Street

  Datum izdanja: 21.07.2004.

  Izdavač: Source / Dallas Records

  Žanr: Pop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Homesick
  2. Misread
  3. Cayman Islands
  4. Stay Out Of Trouble
  5. Know-How
  6. Sorry Or Please
  7. Love Is No Big Truth
  8. I’d Rather Dance With You
  9. Live Long
  10. Surprise Ice
  11. Gold In The Air Of Summer
  12. The Build-Up

  Norveški indie-pop duo Kings Of Convenience pojavio se na početku novog milenija sa svojom smirujućom i melankoličnom glazbom. Bend čine pjevač i gitarist Erik Glambek Boe i gitarist Erlend Oye.

  Karijeru započinju svirajući po mnogobrojnim europskim festivalima u
  ljeto 1999. te ih tako primjećuje američki label Kindercore s
  kojim potpisuju ugovor te u proljeće 2000. godine izdaju svoj
  debitantski album “The Kings Of Convenience”.

  Da bi 2001. godine izdali svoj drugi album za novu diskografsku kuću Astralwerks, na albumu donose dosta prerađenih stvari s debitantskog albuma plus nekoliko novih. Iste godine izdaju i remiksirano izdanje njihovog dotadašnjeg rada naslova “Versus”.

  Nakon toga svaki član benda se posvetio vlastitim projektima: Erlend Oye snima samostalni album “Unrest” te radi kao DJ, dok Erik Glambek Boe završava studij psihologije. I nakon svega toga bend se ponovo okuplja radi zajedničkog projekta koji je rezultirai novim albumom iz 2004. godine “Riot On An Empty Street“.

  Muziku podržava

  Ovaj album u stilskom smislu ne donosi ništa novo, Kings Of Convenience zvuče isto kao i na početku svoje karijere uz male pomake glede aranžmana koji su na ovom albumu puniji zahvaljujući klavijaturama, gudačima i tu i tamo električnom gitarom. Za razliku od svojih prethodnika donosi više pjesama tipa “Misread” koja spada u življu stvar na albumu.

  Oyevo zanimanje DJ-a elektronske glazbe, posla kojim se bavio za vrijeme trogodišnje pauze na albumu prolazi totalno ne zamjećeno. Jedinu naznaku u tom pravcu daje pjesma “Love Is No Big Truth” sa svojevrsnom modernijom neelektronikom.

  S pjesmama poput “Stay Out Of Trouble“, “I’d Rather Dance With You” bend plovi u prepoznatljivom smjeru, jedini dašak vjetra u jedra daje im solidan ženski vokal Leslie Feist iz Broken Social Scene i to u “Know-How” i u pjesmi koja zatvara album “The Build-Up“. Ta ista pjesma traje 6 minuta i 37 sekundi s tim da druga polovica pjesme rezervirana za neugodan šum s još iritantnijim krajem. Definitivno najčudniji i nepotreban potez ovog norveškog dvojca koji očigledno čezne za neophodnim kormilarom.

  Svi koji su se dosad navukli na blagi i harmonični, ali pomalo dosadni vokalni dvojac bit će zadovoljni ovom albumom, dok svi oni koji od Kings Of Convenience očekuju nešto novo, uzbudljivije i življe trebaju tražit negdje drugdje.

  Muziku podržava