Držite ih blizu

  1552

  dEUS

  Keep You Close

  Datum izdanja: 17.09.2011.

  Izdavač: Pias

  Žanr: Alternative, Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Keep You Close
  2. The Final Blast
  3. Dark Sets In
  4. Twice
  5. Ghosts
  6. Constant Now
  7. The end Of Romance
  8. Second Nature
  9. Easy

  Keep You Close” šesti je album ovog ponajboljeg belgijskog benda. Možda nije najbolji, ali mi je u rekordno kratkom vremenu postao najdraži.

  dEUS je uvijek bio bend sklon eksperimentiranju, što nikada nije uspjelo umanjiti njihovu melodičnost – kao da im je skladanje zaraznih melodija jednostavno urođeno. A i startali su odlučno i odlično, tako da su već s prvim singlom “Suds & Soda” osvojili alternativne top liste, a sama je pjesma postala onovremena underground himna.

  Albumima “Worst Case Scenario” i ‘”In a Bar, Under the Sea” stječu veliki broj poklonika u Europi, a doma, u Belgiji, i danas uživaju status zvijezda. Tek su trećim albumom “The Ideal Crash” uspjeli malo više zatresti europsku pop-rock scenu i osigurali gotovo kultni status među svojim fanovima.

  dEUS je bend koji je, osim eksperimentiranju, sklon i konstantnoj fluktuaciji članstva, tako da osim pjevača Toma Barmana i klavijaturista/violinista Klaasa Janzoonsa nitko drugi i nije stalni član benda. Čak su se bili i razišli 2000. godine, da bi se ponovno okupili u izmijenjenoj postavi 2004., te godinu potom objavili povratnički album “Pocket Revolution“, koji baš kao i nasljednik mu “Vantage Point” zvuči više kao mainstreamski čisto, gotovo ziheraško odrađivanje posla da bi zadržali status quo koji im je, istini na volju, išao na ruku.

  Muziku podržava

  “Keep You Close” nagovještava promjene po tom pitanju i iako pjesme ne zvuče više onako ‘deusovski’ alternativno kao na njihovim počecima, ovaj je album donio najveću dozu svježine i kreativnosti od njihovog ponovnog okupljanja. I sam je frontmen Tom Barman izjavio kao je u odnosu na hladni i mehanički ”Vantage Point” ovo neusporedivo topliji album, puno bliži njima samima, a nada se i obožavateljima. I u pravu je, jer album zaista u rekordnom vremenu zarazi slušne organe.

  Već naslovna “Keep You Close” počinje zaraznom i pijevnom melodijom, a taj osjećaj zadržava se do kraja albuma. Posebno bih još izdvojio i pjesme “Dark Sets In” i “Twice” koje odlikuje zanimljiva vokalna suradnja s pjevačem The Afghan Whigsa, Gregom Dullijem, te “Second Nature” koja najviše podsjeća na prve albume dEUSa.

  dEUS se ne može smatrati ‘velikim i popularnim’ bendom, ali je zasigurno pri vrhu ljestvice onih ‘malih’ i odličnih bendova koji vrebaju negdje iz prikrajka i uvijek uspiju ugodno iznenaditi. “Keep You Close” jedno je takvo veliko iznenađenje.

  Muziku podržava