Družina od vješala

  2438

  Lambchop

  Damaged

  Datum izdanja: 04.09.2006.

  Izdavač: City Slang / Dallas Records

  Žanr: Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Paperback Bible
  2. Prepared
  3. Rise And Fall Of The Letter P.
  4. Day Without Glasses
  5. Beers Before The Barbican
  6. I Would Have Waited Here All Day
  7. Crackers
  8. Fear
  9. Short
  10. The Decline Of Country & Western Civilization

  Lambchop je, zapravo, jedan vrlo neobičan i nimalo klasičan country rock bend. Osim što u postavi benda (obično) ima četrnaest glazbenika, za njih kažu da nije čudno da izdaju dva albuma po cijeni jednoga (kao što je slučaj s prethodnim “Aw C’Mon/No, You C’Mon“), a i debi album im nosi dva različita naslova, dok su naslov za jedan od albuma posudili ni više ni manje nego od najprodavanijeg albuma svih vremena (“Thriller”).

  Bend inače, osim standardnog rock instrumentarija, uključuje i gudačku i puhačku sekciju te raznovrsne udaraljke, a sam sound im je mješavina countrya, soula, popa i, naravno, rocka. Jezgru benda čine vokal i tekstopisac Kurt Wagner, Jim Watkins (gitara) i Marc Trovillion (bas), a zajedno djeluju od 1986.. kada su se još zvali Posterchild.

  Ime Lambchop uzimaju 1993. i oko sebe počinju okupljati velik broj glazbenika, koji će kasnije sačinjavati ovu neobičnu glazbenu družinu. Ono što ih izdvaja od ostali bendova country/americana usmjerenja su zasigurno Wagnerov ‘Johnny Cash meets Lou Reed’ vokal te njegovi tekstovi koji su prilično impresionistički i puni psovki, a često i degutantnih fraza i izraza.

  Damaged” je njihov deveti album u karijeri (iako taj broj zapravo ovisi o tome hoćete li njihov prethodan album shvatiti kao jedan dupli ili dva zasebna albuma) i prava prilika da ih upoznate, ako ste već iz nekog razloga do sada to propustili učiniti.

  Muziku podržava

  Mnogobrojnoj postavi na ovom su se albumu proidružili još i Ryan Norris i Scott Martin iz nešvilske grupe Hands Off Cuba, a taj će dvojac do izražaja najviše doći na uvodnoj i možda najljepšoj pjesmi na albumu – “Paperback Bible“. Nažalost, suradnja s ovim duom na “Damaged” ograničena je na samo par stvari.

  Zvuk na albumu je malo drugačiji nego na prijašnjima, jer je prilično ogoljen od country i soul utjecaja, zbog čega u nekim trenucima zvuči pomalo neinovativno, suprotno onome na što smo od Lambchopa inače navikli.

  “Damaged” je možda njihov najmračniji album do sada (iako u konkurenciji s “Is A Woman” nisam sasvim sigurna bi li mogao ponijeti tu titulu ), ali to vam neće biti čudno ako ste upoznati s onime što se događalo u Wagnerovom životu od izdavanja “Aw C’Mon/No, You C’Mon” (ključne riječi su: rak i brojne operacije). Zbog toga je osnovna tematska poveznica cijeloga albuma krhkost života, a crnog humora također neće nedostajati.

  Tako je, na primjer – “Prepared (2)” Wagnerova lamentacija o nepostojanosti ljubavi i vjernosti, dok “Short” govori o žaljenju i pogubnim posljedicama raspadnutih veza, a svu ljepotu te pjesme možda je najlakše iščitati iz razornih stihova: “And our life hangs on a string/And today we start to learn just what that means/And somehow we’re faced with the fact/That you won’t ever get this back“. Impresivno, zar ne?

  Koliko je, zapravo, ovo snažan album vjerojatno ćete shvatiti tek sa zadnjom pjesmom “The Decline Of Country & Western Civilization” (tako je inače naslovljen i album-kompilacija neobjavljenih pjesama Lambchopa, koji je izašao u travnju ove godine), na kojoj će Wagnerov crni humor ovoga puta biti usmjeren prema njemu samome.

  Iako “Damaged” definitivno nije još jedan tipičan Lambchop album (možda i zbog toga što je ‘tipičan’ Lambchop album jako teško definirati), na sve ono što ste navikli od Wagnera i prateće mu družine sigurno ćete naći i ovdje. Impresionističke stihove, zavodljive ljubavne balade i okrutne životne istine koje ionako ne želite saznati. Nabavite album, poslušajte ga, pa niz nastavite sami.

  Muziku podržava