Doza kreativnosti najveća boljka solidnog prvijenca

  2301

  The Kooks

  Inside In, Inside Out

  Datum izdanja: 21.02.2006.

  Izdavač: Virgin / Dallas Records

  Žanr: Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Seaside
  2. See The World
  3. Sofa Song
  4. Eddie’s Gun
  5. Ooh La
  6. You Don’t Love Me
  7. She Moves In Her Own Way
  8. Matchbox
  9. Naive
  10. I Want You
  11. If Only
  12. Jackie Big Tits
  13. Time Awaits
  14. Got No Love

  Mladi, ambiciozni rock sastav, pojavljuje se na britanskoj glazbenoj sceni, snima svoj album prvijenac, te na tamošnjim glazbenim prostorima (pa vjerojatno i šire) traži svoje mjesto pod suncem. Scenarij je to koji se ponavlja i gotovo svakodnevno dolazi s Otoka. Jedan od takvih novih sastava iz poplave sličnih rock skupina, kojima zemlje Ujedinjenoga Kraljevstva nesebično zasipavaju ostatak kontinenta (bolje rečeno cjelokupnu rock & roll publiku), je bend The Kooks.

  Bend je to koji dolazi iz engleskog Brightona. Iako je njihov prvi studijski uradak tek nedavno izašao na svjetlost dana, to ovaj sastav nije spriječilo u tome da već naveliko sviraju, odnosno da se široj javnosti predstavljaju putem svojih koncerata.

  Ova četvorka u više navrata naglašava da su za njihov glazbeni razvoj najviše utjecali sastavi poput The Kinks ili Supergrass. Slažem se, prilično dobra kombinacija, no The Kooks su početnici, pred kojima je nadajmo se uspješna budućnost, koja će nam donijeti odgovore, hoće li bend barem približno ponoviti uspjehe svojih uzora. Na današnjoj Otočkoj rock sceni, u situaciji kada novi bendovi nastaju kao gljive poslije kiše, uspjeti i ostaviti dublji trag u velikoj konkurenciji i nije tako jednostavan zadatak, kako se to možda čini.

  Najbolji primjer da vidimo koliko The Kooks trenutno vrijede je njihov debitantski uradak naziva “Inside In, Inside Out“. On donosi četrnaest pjesama, od kojih niti jednu ne bismo mogli nazivati potencijalnim hitom. Sve su podjednakih kvaliteta, no ipak njih tri su već zauzele svoje minute u eteru radio postaja, promovirajuci ovaj album. “You Don’t Love Me“, “Sofa Song” i “Naive” su najeksponiranije stvari s ovoga albuma, ali mislim da kvalitetama ne odskaču od primjerice uvodne laganice “Seaside” ili neke druge.

  Muziku podržava

  “Inside In, Inside Out” izgleda kao kombinacija Arctic Monkeys, The Strokes, The Libertines i Blur. No mislim da je to ujedno i najveća mana ovoga rada. Da se krivo ne protumači, “Inside In, Inside Out” je solidno ostvarenje, no dojma sam da previše nalikuje nekim drugim radovima sličnih glazbenih pravaca, tj. da nema baš puno samo sebi svojstvenih, originalnih elemenata.

  Da bi se izdigao iz velike skupine prosječnosti, ovome bendu, odnosno nekom njegovom slijedećem studijskom ostvarenju, nedostaje veća doza autorske kreativnosti.

  Muziku podržava