Dosad najpotpuniji presjek karijere kultnog benda

  1643

  Mano Negra

  Lo Mejor De La Mano Negra

  Datum izdanja: 03.01.2006.

  Izdavač: Virgin / Dallas Records

  Žanr: Funk

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Mano Negra
  2. King Kong Five
  3. Soledad
  4. Mala Vida
  5. Sidi H’Bibi
  6. Rock Island Line
  7. Noche De Accion
  8. Guayaquil City
  9. Peligro
  10. Sueno De Solentiname
  11. Indios De Barcelona
  12. Mad Man’S Dead
  13. Senor Matanza
  14. Out Of Time Man
  15. Pas Assez De Toi
  16. King Of Bongo
  17. Ronde De Nuit
  18. Patchanka
  19. Salga La Luna
  20. Santa Maradona (Larchuma Football Club)
  21. El Sur
  22. Long Long Nite
  23. On Telefon
  24. Darling Darling
  25. Out Of Time Man (Version 2005) – bonus
  1. Pas Assez De Toi (Live)
  2. La Ventura (Live)
  3. Mad House (Live)
  4. Salga La Luna (Live)
  5. Country Line (Live)
  6. Indios De Barcelona (Live)
  7. Mano Negra Theme (Live)
  8. Rock Island Line (Live)
  9. Junky Beat (Live)
  10. Out Of Time Man (Live)
  11. Killin’ Rats (Live)
  12. Patchanka (Live)
  13. Mano Negra Theme (Live)
  14. Sidi H’Bibi (Live)
  15. Welcome In Occident (Live)
  16. Guayaquil City (Live)

  Francuz španjolskih korijena Manu Chao, danas poznati mainstream glazbenik i autor popularnih albuma “Clandestino” (1998.), “Próxima Estación: Esperanza” (2001.) i “Radio Bemba Sound System” (2002.) svoju je karijeru počeo u alternativnoj grupi Les Hot Pants a 1987. godine osniva kultnu grupu Mano Negra.

  Okosnicu uz njega čine njegov brat Tonio Chao na trubi i bratić Santi Caseriego na bubnjevima da bi im se kasnije pridružili i mnogi drugi glazbenici s francuske alternativne scene.

  Posebnost Mano Negre je u činjenici da su iznimno uspješno u svoj glazbeni izričaj uklopili različite stilove, od funka, rocka, raggaea i salse, uz primjese rapa i sve skupa začinili punkerskom energijom koja je uvijek posebno dolazila do izražaja na live nastupima. Sve ovo nabacano na hrpu vjerojatno vam na pamet priziva riječi poput kičasto i neslušljivo, ali zapravo se radi o jednostavnoj, melodioznoj i nabrijanoj glazbi koja vam se uvlači pod kožu.

  Prvi album “Patchanka” izdali su 1988. za nezavisnu kuću Boucherie Productions i oduševili kako kritiku tako i publiku, a uspjehe su nastavili potpisom za svjetski poznati major label Virgin za koji su izdali još tri albuma “Puta’s Fever” (1989.), “King Of Bongo” (1991.), te posljednji studijski “Casa Babylon” (1994.).

  Muziku podržava

  U svojoj diskografiji imaju još barem toliko live izdanja i ‘best of’ kompilacija, a ova trenutna “Lo Mejor De La Mano Negra” je četvrta po redu i treća nakon službenog raspada grupe.

  Kompilacije najvećih hitova su općenito čudan oblik izdanja u glazbenom biznisu. U većini slučajeva jedino opravdanje za njih je i više nego očit pokušaj da diskografi spreme još pokoji euro u džep i zaista je teško opravdati tolik broj nosača zvuka s presjekom karijere benda koji nije bio pretjerano studijski aktivan, a uz činjenicu da su djelovali kratko vrijeme treba u obzir uzeti i da su se raspali prije 12 godina.

  Ipak, zažmirit ću na taj veliki minus jer gramzivost Virgin Francea u ovom pojedinačnom primjeru zapravo i nije neka posebna novost, niti su oni jedina kuća koja je takvo što napravila u svijetu glazbe. Bilo bi šteta zbog te činjenice ocrniti definitivno najbolju i najpoptuniju kompilaciju benda ikad izdanu, koja uz 25 pjesama na prvom disku (te novom verzijom pjesme “Out Of Time Man” kao bonusom) sadrži i live disk koji vam može dočarati barem dio atmosfere koju su bili u stanju napraviti, a koju i danas možete djelomično osjetiti ukoliko se nađete na koncertu Manu Chaa.

  Nijedan veliki hit nije zaobiđen, pa su se tako ovdje našle pjesme: “Mala Vida“, “Patchanka“, “King Kong Five“, “Soledad“, “Sidi H’Bibi“, “Pas Assez De Toi“, “King Of Bongo“, “Santa Maradona” (inače posvećena, pogađate, argentinskom nogometnom čarobnjaku Maradoni), “On Telefon“…

  Jedino pitanje koje ostaje je naravno kupiti ili ne? Ako nikad niste došli u doticaj s njihovom glazbom, obavezno, a pogotovo ako ste uz to i poklonik Manu Chaa. Ako jeste, ali nemate ni blizu potpunu kolekciju njihovih nosača zvuka, odgovor je jednak onom u rečenici prije.

  A ako ste pak die-hard fan i imate apsolutno sve što su Mano Negra ikad izdali a i ponešto šta nisu, onda vam i neće biti problem izdvojiti još par kuna i postaviti ovaj CD uz ostale na polici.

  Muziku podržava