Dokazao da nije samo jedan od…

  2101

  Kanye West

  Late Registration

  Datum izdanja: 05.09.2005.

  Izdavač: Roc-a-Fella / Aquarius Records

  Žanr: Hip-hop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Wake Up Mr.West
  2. Heard ‘Em Say feat. Adam Levine
  3. Touch The Sky feat. Lupe Fiasco
  4. Gold Digger feat. Jamie Foxx
  5. Drive Slow
  6. My Way Home feat. Common
  7. Crack Music feat. Game
  8. Roses
  9. Bring Me Down feat. Brandy
  10. Addiction
  11. Diamonds From Sierra Leone feat. Jay-Z
  12. We Major
  13. Hey Mama
  14. Celebration
  15. Gone
  16. Diamonds From Sierra Leone (Remix)
  17. Late

  Dobitnik Grammy nagrada – Kanye West, već se 14 tjedana sa singlom “Gold Digger” nalazi na Billboard Hot 100, od toga 8 tjedana na samom vrhu te top-liste. Na svom posljednjem albumu “Late Registration” pokazao je da ima veliki talent i zna kako ga iskoristiti.

  Iako je kao MC pomalo limitiran, te se ne može mjeriti s velikanima poput Jay-Z-a ili Run DMC-a, koje navodi kao uzore, kao producent se posebno ističe i zna napraviti pravi beat, pravu rimu, što je dao i naslutiti s prvijencem “College Dropout”, a na “Late Registration dokazao”. U suradnji s producentom Jon Brionom (Aimee Mann) napravio je album kojim je učvrstio svoj status u hip-hop vodama.

  Na albumu su mu podršku dali glazbenici poput Jay-Z-a, Jamie Foxxa, Commona, Game, itd. Tako su nastali i prvi singlovi “Diamonds From Sierra Leone” (feat. Jay-Z), pjesma koja za podlogu koristi glavnu temu iz filma “James Bond: Diamonds Are Forever”, iz 1971.godine, te već spomenuta “Gold Digger“, gdje gostuje Jamie Foxx, koji očito još nije ‘izašao’ iz uloge Ray Charlesa, koja ga je proslavila, pa na neki pozitivno ironičan način zvuči poput njega.

  Muziku podržava

  Jedna od gošća je također i već zaboravljena Brandy, koja daje svoj doprinos pjesmi “Bring Me Down“, no na jedan antipatičan način obavlja svoju ulogu, i previše forsa s pokazivanjem svojih glasovnih mogućnosti. Isto to sam mislila da će se dogodit s “Heard ‘Em Say“, na kojoj gostuje Adam Levine, iz Maroon 5, no pjesma dobiva na šarmu, čemu pomaže i vrlo zarazna ‘piano podloga’. No, neću dalje nabrajati duete i gostovanja na albumu, mogu samo reći da su svi jako dobro napravljeni, a ostatak ćete morati otkriti sami.

  Oštriji i zreliji, nego na prvom album, Kanye West otkriva svoj talent i iskustva koja je stekao kao producent, u suradnji s brojnim glazbenicima i projektima na kojima je radio (Jay-Z: “03 Bonnie & Clyde”, Ludacris: “Stand By”, Alicia Keys: “You Don’t Know My Name”). Više je nego očito da ovdje nije riječ o još jednom ‘rapperu u nizu’ (hint: 50 Cent, Nelly…), već o MC-u koji ono što radi, radi s guštom.

  Muziku podržava