Dok mostovi gore, Gonobine zastave visoko se vijore

  731

  Gonoba

  Endless Cycles

  Datum izdanja: 07.02.2013.

  Izdavač: On - Parole Production

  Žanr: Death Metal

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Inevitable
  2. Awareness
  3. Between The Lies
  4. As Bridge Fall
  5. Endless Cycles
  6. Extermination Protocol
  7. Existence Denied
  8. Blame Game
  9. Rational Conclusion
  10. Camel Metal

  Ovaj slovenski bend ozbiljnije je kročio na scenu 2009. godine s prvim albumom “Chains of Ignorance”, a u istoj postavi, Matic Babič (vokal), Rok Capuder (bubnjevi), Branimir Tkalec (bas), Grega Kamenšek (gitara) i Mitja Prelovšek (gitara), snima i drugi studijski album “Endless Cycles”, miksan u DYZ Sonic Temple studiju.

  U svojoj srži, Gonoba je brutalan, žestok, brz i opak bend koji kombinira death i thrash metal sa zavidnom razinom tehničkih vrijednosti i čisto finom produkcijom. Vokal je dubok, zagroban, tvrd, moćan i prodoran, a tehniciranje i promjene tempa čuju se u svakoj pjesmi, kako od strane bubnjeva, tako i gitara, plus neke utjecajnije bas solo dionice.

  Album otvara instrumental “Inevitable“, na koji se nadovezuju pakleni, lomljivi gitarski riffovi u pjesmi “Awareness“, te započinje pravi, dugi tehnički death metal lom s ponekom primjesom thrash metala. Vrhunac albuma je na njegovoj polovici, u razornim pjesmama “As Bridges Fall” i “Endless Cycles“. Prva od njih započinje dubokim bas uvodom, da bi uslijedilo gitarsko riffanje i istrzavanje, koje skupa s vokalom odaje dojam čvrstoće, energije, poleta, dinamičnosti, dok je instrumentalni dio izrazito interesantan.

  Opakosti ne nedostaje ni odlično konstruiranoj “Endless Cycles”, punoj gitarskih melodija, riffova, pičeva, te bubnjeva, koji je, uz izmjene tempa, profiliraju u izrazito kompaktnu pjesmu. Poprilično potentan je i naslov “Extermination Protocol“, s jakim bas sekcijama, štogod više groove distorzija u riffovima i zavijanja u solažama, a malo prerazvučen osmominutni “Rational Conclusion“, s akustičnom premosnicom na sredini.

  Ostatak albuma ne jenjava ni u tempu ni u gitarskim harmonijama, jako dobrim bas dionicama i rafalnom bubnjarskom paljbom, pa se sve to posložilo u sasvim solidan uradak, na koji mogu baciti uši svi štovatelji žešćeg i ‘kompliciranijeg’ death metala.

  Muziku podržava