Dobrodošli u budućnost – dobrodošli u Aero zvuk

  2481

  Jean Michel Jarre

  Aero

  Datum izdanja: 27.09.2004.

  Izdavač: Warner Music / Dancing Bear

  Žanr: Elektronika

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Aero Opening (Scene 1)
  2. Oxygene 2 (Scene 2)
  3. Aero
  4. Equinoxe 8 (Band In The Rain)
  5. Oxygene 4 (Scene 3)
  6. Souvenir Of China (Scene 4)
  7. Aerology (Scene 5)
  8. Equinoxe 3 (Scene 6)
  9. Equinoxe 4 (Scene 7)
  10. Last Rendez-Vous (Scene 8)
  11. Zoolookology (Scene 9)
  12. Aerozone (Scene 10)
  13. Magnetic Fields 1 (Scene 11)
  14. Chronology 6
  15. Rendez-Vous 4 (Live Version)
  1. Aero Opening
  2. Scene 1
  3. Oxygene 2
  4. Scene 2
  5. Aero
  6. Equinoxe 8 (Band In The Rain)
  7. Oxygene 4
  8. Scene 3
  9. Souvenir Of China
  10. Scene 4
  11. Aerology
  12. Scene 5
  13. Equinoxe 3
  14. Scene 6
  15. Equinoxe 4
  16. Scene 7
  17. Last Rendez-Vous
  18. Scene 8
  19. Zoolookology
  20. Scene 9
  21. Aerozone
  22. Scene 10
  23. Magnetic Fields 1
  24. Scene 11
  25. Chronology 6
  26. Rendez-Vous 4 (Live Version)

  Pionir elektronske glazbe Jean Michel Jarre godinu dana radio je na svom posljednjem glazbenom projektu nazvanom “Aero“. Ovaj dvostruki album (CD+DVD) predstavlja novo glazbeno-zvučno iskustvo upakirano u najnovije tehnološko dostignuće zvuk ukomponiran u 360° pod nazivom “DTS surround sound”.

  Riječ je o najnovijem tehnološkom dostignuću u kojem je 2 kanalni stereo zvuk zamjenjen 5.1 kanalnim (Aero) zvukom, kojeg je najjednostavnije usporediti s gledanjem dvodimenzionalne slike te prebacivanjem u trodimenzionalan svijet – upravo takav filing postignut je ovim dostignućem koji svoj puni potencijal i bogatstvo novih dosad neotkrivenih zvukova podaruje vlasnicima kućnih kina i sličnih tehnoloških inovacija u reproduciranju glazbenog zapisa.

  Poznat po svojim prethodnim albumima poput “Oxygene”, ” Equinoxe”, ” Zoolook” Jarre nam u glazbenom smislu na ovom albumu ne donosi ništa novo ili nepoznato već samo tehnološki dorađeno do savršenstva. Album “Aero” sastoji se od dva dijela. Prvi dio čini CD sastavljen od 15 pjesama, uz poznate teme poput “Oxygene 2”, “Equinoxe 3” i “Last Rendez-Vous”, i ‘zlatne’ hitove poput ” Oxygene 4“, “Chronologie 6” i “Rendez-Vous 4“, Jarre nam donosi i jednu novu temu obrađenu u tri pjesme “Aero”, “Aerology” i “Aerozone“.

  Muziku podržava

  Specifičnost prvog dijela albuma je u tome da je kristalan zvuk u stereo formatu dotjeran do svojih najviših tehnoloških mogućnosti, dok se prava glazbena poslastica skriva u drugom dijelu albuma DVD izdanju istog, koji ni najzahtjevnije glazbene sladokusce neće ostaviti ravnodušnima. Dakako za drugi dio DVD izdanje albuma potrebno vam je malo više tehnologije od samog CD playera, pa svi oni koji još nemaju 5.1. player neka se oboružaju dobrom zvučnom karticom na kompu i dobrim surroundom od barem 5 zvučnika pa plovidba petom dimenzijom multi-kanalnog zvuka može započeti.

  DVD se satoji od nešto više pjesama ukupno 26, te nam je ovim dvostrukim albumom data neposredna prilika komparacije ‘zvuka prošlosti’ i ‘zvuka budućnosti’, eksperiment koji je najlakše usporediti sa Mono zvukom nastalim davne 1877. godine i njegovim sljedbenikom Stereo zvukom iz jednako davne 1958. godine te njihovim kronološkim i tehnološkim nasljednikom revolucionarnim Aero zvukom iz 2004. godine.

  Sedamdesettro minutni DVD nam nudi slušanje albuma u dvije varijante audio i video, ako se odlučite za ovu drugu varijantu onda vas na ekranu čeka sjetan i zavodljiv pogled plavih očiju u krupnom planu francuske glumice Anne Parillaud, širem auditoriju poznatija kao Nikita u istoimenom filmu. Ovo je jedinstvena prilika koji Jarreovi fanovi ne smiju nikako propustiti, ali i prilika za sve znatiželjnike i uživaoce dobrog zvuka.

  Muziku podržava