Dobro povezani otoci

  1595

  Islands

  Arm's Way

  Datum izdanja: 20.05.2008.

  Izdavač: Anti

  Žanr: Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. The Arm
  2. Pieces Of You
  3. J’aime Vous Voire Quitter
  4. Abominable Snow
  5. Creeper
  6. Kids Don’t Know Shit
  7. Life In Jail
  8. In The Rushes
  9. We Swim
  10. To A Bond
  11. I Feel Evil Creeping In
  12. Vertigo (If It’s A Crime)

  Nakon Broken Social Scene i Arcade Fire, Kanada je iznjedrila još jedan sličan, jednako dobar bend – Islands. Osim žanrovske sličnosti, kanadska scena kao da se specijalizirala za bendove u kojima su članovi uglavnom multiinstrumentalisti, što se uvelike osjeti u bogatstvu zvuka koji ovi bendovi nude.

  Specifičnost je i u tome što se ti bendovi, čini se, natječu u brojnosti članova. Tu je bitku za sada dobio Broken Social Scene, iako im se Arcade Fire opasno približava. Islands za sada čine šestorica standardnih članova.

  Bend je 2005. godine osnovao Nicholas Thornburn, bivši član banda The Unicorns koji je iste godine prestao postajati. Njihovim debijem iz 2006. “Return To The Sea“, Islands su uvelike skrenuli pažnju na sebe i najavili da se od njih mogu očekivati velike stvari.

  Album je, kao i većina prvijenaca ovakvih bendova, poprilično divlji i sirov, ali nadasve originalan i zabavan.

  Muziku podržava

  S drugim studijskim albumom “Arm’s Way” bend gubi svoju početnu divljinu i sirovost, ali dobiva određenu dozu (ne pretjeranu) pedantnosti, usklađenosti, a da potom ne gubi niti mrvicu svog originalnog zvuka koji je i dalje onako slatko-bolestan, poletan i melankoličan istovremeno.

  Brze žanrovske promjene su prije svega zabavne, a kada se sve to poveže s poprilično depresivnim i morbidnim tekstovima, dobijemo nešto specifično. U tome je snaga Islandsa – oni su zabavni na morbidan način.

  The Arm” prva je pjesma na albumu s mističnim početkom, a veselim nastavkom. U ovoj pjesmi (kao i ostalima na albumu, uostalom) osjeti se duboka nota melankolije, presvučena živahnim ritmom.

  Pieces Of You” prva je kombinacija žanrova – boogie ritam s violinama, rockerski refren s pop završetkom. Slijedi “J’aime Vous Voire Quitter“, na momente histerična, a u odličnoj “Abominable Snow” dolazi do izražaja sva virtuoznost na violini, koja niti u drugim pjesmama ne može ostaviti ravnodušan dojam. “Creeper” je klasičan, ako riječ klasika ima ikakav značaj za Islands, rockerski hit.

  Life In Jail” ima izrazito morbidan tekst i melankoličnu glazbu sve do kraja kada pjesma doslovno ‘prokuha’ i pretvori se u veselu polku dok Nicholas oduševljeno pjeva o smrti. “In The Rushes” sadrži sekvence iz pjesme “A Quick One While He’s Away”, grupe The Who i još je jedna od najboljih na albumu.

  Album malo gubi na dinamici i živosti u, uvjetno rečeno, laganijim “We Swim” i “To A Bond“, dok album zatvaraju “I Feel Evil Creeping In” i maratonska jedanaestominutna “Vertigo (If It’s A Crime)“.

  Islands su zaista jedan odličan bend. Originalan i poseban na svoj specifičan veselo-morbidan način. Njihova glazba je poput dobro povezanih žanrovskih otoka, naoko nespojivih, a opet odlično spojenih u jednu originalnu cjelinu.

  Muziku podržava