Dobar start Jam Rituala

  1349

  Jam Ritual

  Greasebucket

  Datum izdanja: 22.02.2015.

  Izdavač: DIY

  Žanr: Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Moves
  2. Better Than I Was
  3. Time To Make You Pay
  4. Nothing On The Back Side
  5. Look Me Like That
  6. Can’t Take It, Can’t Stand It
  7. Salvation
  8. Happy Place
  9. Leavin’ Home
  10. Way Of Life

  Možda bih djelovao kao neki fan kad bih rekao na koliko sam koncerta Jam Rituala bio do sada, ali ipak je to bila sve neka slučajnost, tako se jednostavno poklopilo…

  Od prvog do zadnjeg slušanja uživo, mogu reći da su se dečki mnogostruko popravili. Ispočetka su više imali želju nego neku moć, a na posljednjem nastupu na kojem sam ih gledao je mnogo tog sjelo na svoje mjesto i zvučali su suvereno i moćno.Jam Ritual su Varaždinci, a iz Varaždina su u posljednje vrijeme došli mnogi bendovi, a nekako najuspješnija je Vlasta Popić. Jam Ritual osim mjesta boravka i osnovne žanrovske odrednice ‘rock’ nemaju nikakve veze jer je četvorka otišla u skroz drugom pravcu, rekao bih u želji za revitalizacijom američkog rocka na neki suvremeni način.Taj suvremeni način svakako teži jednoj retro spiki koja je popularna u zadnje vrijeme od pojave mnogih revival bendova od 2000. naovamo. Osim američke scene, jasno se osjećaju i utjecaji švedske garažno rockerske scene, iako Jam Ritual više upliće blues, a ponegdje i grunge.Time album biva jedno vrlo solidno štivo kroz koje se jasno mogu isčitavati mnoge rock epohe, a njihova glazba je posebna po tome što je lišena mnogih barijera i često ima skladne, prozračne i radiofonične pjesme kojima bi bend mogao uspjeti. Naravno, prije bi uspio vani, nego kod nas jer ovakva glazba i pjevanje na engleskom su u startu bezraložni veliki minus kod mnogih slušatelja.

  Već u uvodnim skladbama bend pokazuje svoj osjećaj za melodiju i zanimljive refrene, pa tako se “Moves” čini logičan izbor za najavni singl, dok bi “Better Than I Was” lako mogla krenuti tim putem jer je to jedan od najboljih radova benda, kako melodijski, tako i uključivanjem back vokala i klavira. Kako album odmiče, uočavamo vrlo sigurnu igru unutar zadanih okvira, pa slobodno možemo reći da su se dobro iskalili u demo vodama kad već na prvijencu zvuče ovako zrelo.

  Muziku podržava

  Teško da će Jam Ritual jednog dana puniti velike dvorane, ali je lijepo čuti ono što oni vole i rade. Jasne gitare, dobar vokal, tekstovi na engleskom, zanimljive melodije… Sve to krasi ovaj mladi bend koji uopće ne zvuči da im je ovo prvo izdanje.

  Greasebucket” je još jedan element u predivnoj našoj alternativnoj sceni koja je spremna zakoračati jače u medijski eter kad bi joj se to dozvolilo onako kako je svjetska scena malih bendova procvala prije 15-ak godina. Prvi ispit su položili, sad se čeka prava stvar za Jam Ritual, a to je iznova dokazivanje svakom svirkom i budućim albumom.

  Muziku podržava