Dobar, ali predvidiv Biffy

  571

  Biffy Clyro

  Ellipsis

  Datum izdanja: 08.07.2016.

  Izdavač: 14th Floor Records / Dancing Bear

  Žanr: Alternative, Hard Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Wolves of Winter
  2. Friends and Enemies
  3. Animal Style
  4. Re-Arrange
  5. Herex
  6. Medicine
  7. Flammable
  8. On a Bang
  9. Small Wishes
  10. Howl
  11. People

  Zanimljiv je taj škotski trojac zvan Biffy Clyro, baš poput Kings of Leon u svom žanrovskom odjelu, Simon Neil i braća Johnston (James i Ben) svoj su glazbeni put počeli sa sirovim zvukom i nebrigom hoće li se isti svidjeti publici i kolika će ta publika biti.

  Danas su, baš kao i KOL, često bliže popu nego rocku, a opet zvuče odlično. No, na novom albumu “Elipsis” počela se uočavati pojava koju vidimo kod puno bendova koji iz underground scene uspješno i sa stilom prijeđu u mainstream vode, a to je uporno ponavljanje jedne te iste formule. Iako se s fantastičnom uvodnom pjesmom “Wolves of Winter” to otklizavanje u monotoniju nikako ne može naslutiti, jer radi se o jednoj od najmoćnijih hard rock stvari posljednjih pet godina, ostatak albuma unatoč svojoj melodioznosti ne donosi ništa novog u odnosu na prethodna dva albuma (“Opposites” i “Only Revolutions”) koja su Biffy i lansirala u prvu ligu.Konstrukcije pjesama i dalje su najjača strana ovog benda čiji je zvuk itekako moćan, a dodatnu draž daje mu vrsno žongliranje između žanrova, pa tako u jednom trenutku imate dojam kao da slušate tinejdžerski punk rock bend, dok s druge strane masivan zvuk gitara i karakteristične solo dionice vuku na ozbiljan heavy metal.

  Poigrali su se Biffyevci na ovom albumu i s country zvukom i bendžom na pjesmi “Small Wishes” – zanimljiva je to stvarčica ako je se promatra kao vic ili stilsku vježbu, no u ovaj album kao da je upala iz vedra neba. Tu stvar slijedi potpuno nemaštovita, školski odrađena “Howl”. Ovdje bend zvuči kao da je potpuno ostao bez inspiracije, a to je šteta jer koliko god predvidiv, album “Elipsis” ne pati od manjka dobrih momenata.

  Muziku podržava

  Naprotiv, uz spomenutu uvodnu “Wolves of Winter” koja uz brutalan tempo na bubnjevima, briljantne dinamičke skokove i promuklu dernjavu Simona predstavlja ne samo jednu od boljih pjesama benda, već i jedan od općenito najboljih singlova ove godine, novi studijski uradak Biffyevaca donosi i zgodnu pop baladu “Re-Arrange”, zanimljivu i žestoku “Animal Style” te himničnu i finim zborskim pjevanjem ukrašenu “Friends And Enemies“.

  Daleko od toga da je Biffy Clyro izgubio ‘ono nešto’ u svom osebujnom izričaju koji ga istovremeno čini toliko pitkim, a opet jedinstvenim. No, stječe se dojam da je nakon tri vrlo slična studijska ostvarenja došlo vrijeme da se napravi radikalniji zaokret.

  Muziku podržava