dno.: Hrvatska punk-rock stvarnost

  924

  dno.

  Dno

  Datum izdanja: 22.11.2018.

  Izdavač: Geenger Records

  Žanr: Punk, Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Ovo je dno
  2. Ti si ta
  3. Drama
  4. DnoMeansDno
  5. Sugestivna poza
  6. Kaljuža
  7. Bez sna
  8. Pičkin dim
  9. Padanje

  U Hrvatskoj često imamo slučaj čuti izraz ‘ovo je dno, dno dna’, pa uopće ne treba čuditi što je jedan bend uzeo upravo to za svoje ime. Kad tome nadodamo da su im teme praktički isključivo o stanju u Lijepoj našoj, jasno je koliko sve ima smisla…

  dno. je nastao na temelju kazačok punk-rock benda Cherkezi United koji se raspao pred par godina. Kako je dio članova htio i dalje svirati, tako su uzeli neke članove sa strane i krenuli sve ispočetka. Maknuli su kazačok iz svoje svirke, a ostavili punk i rock, pa smo tako dobili jedan od najprljavijih albuma u 2018.

  Muziku podržava

  Već s uvodnom stvari “Ovo je dno” je jasno koliko bijesa imaju u sebi. U par stihova pokazuju sve loše što se događa oko nas “Nemoralne vertikale, Antiratni profiteri, Silovanje zdravog razuma, A opće dobro – jebi se, Ovo je dno, Jebe se njima za vas”, a takvih stvari na albumu ima devet. Ponegdje pogode malo više, ponegdje malo manje, ali kombinacija britkog jezika i moćnih gitara odvaljuje i pruža jednu paklenu atmosferu za koju vjerujem da zvuči znatno bolje u izvedbama uživo.

  Nekako mi je čudna situacija da se pred kraj albuma nalaze najbolje stvari. Tu prije svega mislim na “Bez sna” koja ima izvrsnu dinamiku stihova i refrena te “Pičkin dim” koja propitkuje odnos Hrvata i vjere s vrlo zanimljivim zaključcima.

  Ovih devet pjesama nisu nikakva revolucija, već neki krik potlačenih koji žele ukazati na sve nepravde oko nas. Iako album zvučno djeluje kao da je nastao na temeljima glazbe 90-ih (ako ne i ranije), dno. bi se moglo dobro pozicionirati na današnjoj rock sceni jer takvih sastava je sve manje i manje.

  Muziku podržava