Divlje jagode – to sam ja!

  3029

  Divlje jagode

  The Love Collection

  Datum izdanja: 05.12.2011.

  Izdavač: Croatia Records

  Žanr: Hard Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Ne, nisam ja
  2. Love is in Your Hands
  3. Oluja
  4. Zauvijek tvoj
  5. Ne krivi me
  6. Zbog tebe draga
  7. Maida
  8. Mojoj ljubavi
  9. Što je to u tebi
  10. Krivo je more
  11. Dobro došla ljubavi
  12. Magic love
  13. Jedina moja
  14. Na tvojim usnama
  15. Sarajevo, ti i ja
  16. Living in My Dreams
  17. Kako si topla i mila

  Prvi singl nakon pet godina, nova službena kompilacija, ovaj put samo s ljubavnim pjesmama, odlazak dugogodišnjeg basista Zlatana Ćehića Ćehe iz benda, prvi koncert u Zagrebu nakon dvije godine, ponovni dolazak legendarnog Naska za bubnjeve…

  Čovjek bi rekao da se mnogo toga događa u Divljim jagodama. Ali jao, kako dojam vara. Ili ipak Zele vara?I tako je Zele Lipovača izašao na oko četiri minute iz kronične neinspiracije i napisao prilično dobru pjesmu “Ne, nisam ja” i odmah se vratio natrag u zimski san. Napokon je Marko Osmanović dobio priliku otpjevati neku službenu pjesmicu i dojam je da se njegov glas uklapa barem 20-ak puta bolje u Jagode od onog Pere Galića.

  Ali, ovu kompilaciju nije obilježio Markov diskografski početak s Jagodama, ni činjenica da su uključene i neke pjesme koje su ostale potpuno nezasluženo zaboravljene, ni baš stvarno lijep cover izdanja. Ovu kompilaciju još jednom skriva sjena čovjeka s gitarom. Genijalca, majstora, najvažnijeg heavy skladatelja u povijesti ovih prostora, čovjeka nevjerojatno velikog glazbenog umijeća. I još mnogo, mnogo većeg ega.

  Muziku podržava

  Zašto na ovoj kompilaciji nema nijedne jedine pjesme s Alenom Islamovićem? Jer je ostavio bend na cjedilu? Jer je otišao k Bregoviću? Jer danas pjeva narodnjake? Jer je prodani pjevač koji danas može egzistirati samo u dijaspori? Sve je to otprilike, i ne samo otprilike, točno, ali period s Alenom najvažniji je period Divljih jagoda. Kako to da može Tifa na kompilaciju, a ne može Alen? Tifa je također sve dobro iz svoje karijere do sredine ’90-ih. bacio u vjetar. Neka svi pjevaju “Dva jarana” i razne “Lopove”, ali ne može si Zele dopustiti da najvažniji period svoje karijere još jednom odbaci zbog davne svađe s nekim.

  Ovu kompilaciju otvara nova pjesma “Ne, nisam ja” i to je odmah najveći highlight izdanja za bilo koga tko je već čuo sve albume Jagoda. Ne zato što je nova pjesma bolja od svih ostalih, to ni nije, već zato što je lijepo napokon čuti nešto novo nakon također dobre “Piramide”. Lijepo je vidjeti “Na tvojim usnama“, “Što je to u tebi” ili “Love is in Your Hands” na zadnjoj strani omota i shvatiti da ćeš možda čuti nešto što nije “Jedina moja” ili “Krivo je more“. No, i te dvije istrošene, ali ipak nevjerojatno legendarne balade našle su se ovdje, kao da se nešto drugo može očekivati.

  Iako bi naslov kompilacije mogao sugerirati da će ovdje biti samo balade, ipak je Zele odlučio staviti i neke itekako žestoke hard i heavy stvari, kao što su već spomenuta “Što je to u tebi” ili “Oluja“. Na kompilaciji se očekivano nalaze “Zauvijek tvoj” i “Mojoj ljubavi” te još podosta hitova vječnih rockera.

  Ali najveći značaj Divljih jagoda, što se ove kompilacije tiče, jest cijeli niz legendarnih pjesama koje se uopće nisu našle na izdanju, što dokazuje zaista veliku, ogromnu diskografsku moć Zele Lipovače. “Motori”, “Šejla”, “Ne želiš kraj”, “Osjećam, gola si ispod haljine”, “Zvijezda sjevera”, “Nasmiješi se”, “Divlje jagode”, “Autostop”, “Turski marš”, “Sto vjekova”, “Kap po kap”, “Sama si”, “Let na drugi svijet”, “Konji”, “Marija”… Očito je da bi Zele i momci mogli bez ikakvog problema složiti još jednu cijelu kompilaciju, bez nekakvog tematskog naslova kao što je bila ova, od pjesama koje se ovdje nisu uopće našle.

  Zele, svaka čast za skladanje. Svaka čast za najveći heavy bend ovih prostora. Svaka čast za ovu kompilaciju. Za nekoliko pjesama koje idu u opću kulturu svake osobe starije od 15 godina. Ali, nekad, samo ponekad, lijepo je dopustiti i da se netko drugi istakne.

  I da, ako su mogli Tifa, Alen, Toni, Žak i Pero, može i Marko u sredinu na koncertima. Ne da može, mora!

  Muziku podržava