Diva je rođena

  654

  Andra Day

  Cheers To The Fall

  Datum izdanja: 01.01.1970.

  Izdavač: Warner Music / Dancing Bear

  Žanr: Jazz, Pop, Rhythm and Blues, Soul

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Forever Mine
  2. Only Love
  3. Gold
  4. Not Today
  5. Mistakes
  6. Goodbye Goodnight
  7. Rearview
  8. Red Flags
  9. Honey Or Fire
  10. Gin and Juice
  11. Rise Up
  12. City Burns
  13. Cheers To The Fall

  Dugosvirajući album prvijenac Andre Day se već neko vrijeme mota po top-ljestvicama i listama glazbenih sladokusaca i to s dobrim razlogom.

  Andra Day, tridesetjednogodišnja pjevačica školovanog glasa i finim pićima pročišćenog grla (bar tako zvuči u tužnijim numerama, kao da je prije snimanja popila koju ‘za hrabrost’) polazi od škole lijepih, ukletih i lošim ljubavima rasturenih pjevačica od Billie Holiday do Amy Winehouse, a dadu se primijetiti sličnosti s Adele i Rihanne.Andra voli soul, rhythm and blues, jazz, i voli pjevati kako je ljubav muči, a povremeno i o tome kako sama sebe upropaštava pretjeranim ruminiranjem. Na ovom albumu imamo posla s kraljicom (melo)drame koja ne poznaje prosjek i površnost, kojoj je ljubav prvo strast, a onda tamo negdje na pedesetom mjestu nešto vezano s razumom. U pjesmi “Honey Or Fire” parafrazira Holidayinu frazu “All Or Nothing At All” i to možda ponajbolje opisuje karakter Andre Day, koja u pristupu vokalnoj interpretaciji podjednako dobro kombinira pjevačku tehniku i glumačku interpretaciju. “Only Love” reflektira utjecaje Holidayine ‘unuke’ Amy Winehouse, dok uvodna “Forever Mine” zvuči poput The Supremes nakon pijanog izlaska kojeg se slabije sjećaju. Djevojačkim grupama iz šezdesetih će se vratiti i u “Goodbye Goodnight“, melodijski netipično vedrom, grandioznom završetku ljubavne veze, onakvom kakvog samo dive mogu otpjevati, a Andra Day to jest.

  Centralna tema albuma je “Rise Up” koja je najpoznatija pjesma s ploče, u kojoj je u klasičnoj tješiteljskoj temi i davanju nade posrnulom partneru Day demonstrirala ogoljenu emociju.

  Na cijelom albumu pet producenata je skockalo zvučnu sliku, uspostavilo balans, tako da su slabiji trenuci pametno zamaskirani onim boljima, a “Cheers To Fall” se preporuča poslužiti u noćnim satima, kad razum kaže laku noć, a emocije “hello, darkness, my old friend”.

  Muziku podržava