Diva i čovjek iz sjene imaju neobično iznenađenje

  3421

  Mr.Lee & IvaneSky

  Colors

  Datum izdanja: 12.02.2016.

  Izdavač: Dallas Records

  Žanr: Alternative, Eksperimental, Pop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Colors
  2. Tears
  3. Happiness
  4. Saddle in the Cold
  5. Carmen
  6. Nije dobro
  7. Rain
  8. Last Words (live bonus)
  9. Digitalno more (live bonus)
  10. Carmen (live bonus)

  Iza ovih futurističkih umjetničkih imena MrLee &IvaneSky kriju se Damir Martinović odmilja Mrle iz grupe Let 3 i Ivanka Mazurkijević iz grupe Stampedo.

  Njihov zajednički uradak nazvan “Colors” je kolekcija pjesama i snimaka koje su napisane i komponirane za kazališne predstave, odnosno performanse (“Zoo”, “Živjet ćemo bolje”…) i filmove (“Belladonna”, “Kauboji”) koja vrlo dobro funkcionira i kao alternativni pop-album. Mrletov i Ivankin autorski rad se ovdje ne miješaju s onim što rade u matičnim bendovima: u centru pažnje je Ivankin glas čije su interpretacije debelo iznad prosjeka domaćih grla, sugestivno i bez muljanja dočaravaju emocije te s pravom možemo reći da je na ovom albumu Mazurkijević od simpatične, ekscentrične umjetnice postala diva: originalna, jaka žena koja svojim vokalom prodire u srca slušatelja i čini otpjevane emocije centrom svemira. Zaboravite na pjevačka natjecanja u kojima mladi žutokljunci po pedeseti put pjevaju “Ostala si uvijek ista” ili “Take My Breath Away”, u kojima im govore kako su sjajni i bajni samo zato što su pogodili intonaciju, ovakve Ivankine vokalne interpretacije su nešto iz čega se uči pjevati. Riječ je o osjećanju pjesme, o osjećanju instrumentalnih dionica, o slikanju impresija služeći se glasom kao kistom, a ne o pukom repliciranju nota i harmonija u kojem pomaže ne pretjerano motivirani prateći kućni bend.

  Mrletov autorski nerv je otišao daleko, mnogo dalje od Let3-a, i teško je zamisliti da je isti čovjek odgovoran za punkerske eskapade riječkog sastava kao i za ovakve pjesme koje imaju u sebi različite instrumente (saz, oud, ukulele, gostuje i Matija Dedić na klaviru) različite stilske elemente, od cabareta, preko triphopa, folklora, pa do sušte, dosadne electronike, koja je prezentirana na uvjerljivo najgorem broju “Digitalno more”.

  Muziku podržava

  No, kvalitete albuma “Colors” motiviraju slušatelja da ne trenira strogoću na ovoj kolekciji, jer se uvodna “Colors“, pa “Last Words” i “Tears” nameću kao sjajni zgodici za mnogo širu publiku od one koja voli samo alternativu. Također, ova kolekcija će pomoći Mrletu da ne bude prepoznat samo kao ekshibicionist s nakurnjakom i brnjicom, nego i kao senzibilan kompozitor koji duboko poznaje mnoge glazbene žanrove.

  U svakom slučaju, “Colors” je neobično iznenađenje koje ne prestaje iznenađivati ponovnim slušanjima.

  Muziku podržava