Diskretan podsjetnik na zaboravljeno

  694

  For Against

  Black Soap EP

  Datum izdanja: 01.01.1970.

  Izdavač: Words On Music

  Žanr: Alternative, Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Black Soap
  2. Dark Good Friday
  3. Amen Yves (White Circles)

  Uspomenu na For Against neminovno je spomenuti u kontekstu jedne od najoriginalnijih nezavisnih diskografskih izdavačkih kuća dvadesetog stoljeća – Independent Project Records.

  Bruce Licher, idejni pokretač Independent Project Recordsa i borac za opstanak na toj impresivnoj, ali nezahvalnoj indie-fronti (ujedno i član originalne postave fenomenalnih Savage Republic), vizualnom konceptu etikete prilazio je iz perspektive starinskih grafičkih motiva, što je rezultiralo vizualnim identitetom na tragu Guttenberga (omoti ploča Independent Project Recordsa danas su s razlogom neoboriv, kolekcionarski fetiš), ručno tiskani i objedinjeni u šablonu prepoznatljivog, fascinantnog i prije svega autentičnog ‘in-house’ vizualnog koda. Da skratim ovo osobno filozofiranje i divljenje, danas se ovakav dizajn omota ploče (i CD-a) nažalost rijetko susreće unatoč silnim “deluxe” pokušajima glazbene industrije.

  Nažalost entuzijazam nije dovoljan da tolika kreativna snaga opstane i Independent Project Records s vremenom je kao i mnogi njegovi suvremenici (uključujući i njemu najbliskiji, toliko puta na ovim stranicama istican, manchesterski Factory) podlegao tom nevidljivom zakonu tržišta koji inzistira na kvantiteti kao ultimativnom faktoru ekonomskog preživljavanja.

  Posthumna reizdanja Independent Project Recordsa, zahvaljujući razumijevanju naknadno uključenih izdavača koji su preuzeli dio kataloga, i u CD formatu zadržala su duh svog vremena, izbjegavši tako nezahvalnu kutijicu s bezdušno adaptiranom knjižicom zarobljenom iza sterilne plastike, zadržavši svoju taktilnu kakvoću.

  Muziku podržava

  Naravno, kad kažem ‘uspomena’ pritom ne mislim na ‘ugašeni bend’ – For Against živi su i zdravi, i dalje vjerujući naivno u uzore svoje mladosti koji ostaju, ali nevinost indie-stvaranja odavno je iščezla u oblak mainstreama. Stoga je pomalo konfuzno ovako škrto izdanje koje sadrži svega tri pjesme. Njihov novi izdavač, Words On Music, priopćio je u svom pamfletu kako se radi o novoj seriji izdanja s raritetnim, neobjavljenim radovima grupe.

  “Black Soap” kolekcija je najranijih session-snimki For Against (naslovna pjesma prva je koju je ova impresivna trojka ikad snimila), realiziranih u njihovoj izvornoj postavi, sada poprilično davne, 1984. godine. Uz naslovnu temu, tu su svoje mjesto našle još i “Dark Good Friday” te “Amen Yves (White Circles)“, originalni miks istaknutog favorita među poklonicima grupe koji je tek krajem osamdesetih u nešto dorađenijoj verziji zaživio na mini-albumu grupe, “In the Mashes”.

  I dok danas duh Joy Division redovito visi nad glavama eksponiranijih imena poput Interpola ili The National (iako mi to nikad nije bilo najjasnije) i tko zna kojih još sve grupa, For Against jedan je od onih naivnih primjera (poput Section 25, samo bez pjevačkog ‘falša’), ali istovremeno i jako šarmantnih u svojoj opčinjenosti takvim laskavim uzorom. Ovo nije ni revolucionarno ni pretjerano originalno, ali kod For Against upravo je pretencioznost ta koja je nečujna i daje prostora bendu da slobodno udiše vlastitu muziku bazirajući je na zvuku uz koji je odrastao.

  Sudeći po ovim snimkama, svedenim na pritajenim treštavilom obojanu, melankoličnu atmosferu, For Against ubraja se među rodonačelnike famoznog shoegaze vala, koji ostaje zauvijek definiran od strane kultnog albuma “Psychocandy” The Jesus & Mary Chain, uz jednako nezaobilazne My Bloody Valentine. Za razliku od spomenutih velikana, For Against možda su ‘plitkiji’ žestinom, ali ne manjkaju psihodelično-sanjivim skladateljskim umijećem čime su jednako zaslužni za daljnji razvoj ove karakteristične scene, kojom su na ulasku u devedesete dominirala imena poput Spacemen3/Spiritualized, Ride, Lush, Swervedriver ili Pale Saints, utrvši put i kasnijim perjanicama – poput M83 ili A Place To Bury Strangers.

  Hladno, melodično, sivo ali i s tračkom iskrene svjetlosti – šteta možda jest u tome da se cijela priča ovdje svodi na svega tri pjesme, no opet, ni to nije loše, jer sudeći prema entuzijazmu izdavača, For Against ovakvim malim ‘zlatnim sredinama’ ne manjka.

  Muziku podržava