Deset godina vrijednih vaše pažnje

  939

  Rawkus Records - Best Of Decade I, 1995-2005

  Kompilacija

  Izdavač: Geffen Rec. / Aquarius Records

  Žanr: Hip-hop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Get By – Talib Kweli
  2. Ms. Fat Booty – Mos Def
  3. Respiration – Black Star feat. Common
  4. The Life – Styles P & Pharoahe Monch
  5. Oh No – Mos Def & Pharoahe Monch
  6. The Blast – Talib Kweli feat. Vinia Mojica
  7. Definition – Black Star
  8. Beef – Mos Def
  9. Flamboyant – Big L
  10. Universal Magnetic – Mos Def
  11. Umi Says – Mos Def
  12. 1999 – Common feat. Sadat X
  13. The Sun God – Hi-Tek feat. Common & Vinia Mojica
  14. Body Rock – Mos Def feat. Q-Tip & Tash
  15. B-Boy Document ’99 – The High & Mighty feat. Mos Def & Skillz

  Rawkus Records diskografska je kuća osnovana 1995. godine prvenstveno da promiće mlade neafirmirane underground izvođače. Neka od njihovih izdanja postala su pravi klasici hip-hopa. Među njih spadaju njihova “Soundbombing” i “Lyricist Lounge” izdanja, svojevrsne kompilacije na kojima su uz njihove izvođače obol dali i mngi drugi, što više, što manje afirmirani raperi (npr. i Jurassic 5 je svoj proboj počeo upravo pojavljivanjem na “Lyricist Lounge” kompilaciji).

  Među ostale velike izvođače koji su snimali pod njihovim okriljem valja spomenuti Mos Defa, Talib Kwelia (njih dvojica su snimili i album pod imenom Blackstar), zatim Pharoahe Moncha (s Prince Poetryjem nekad činio dvojac Organized Konfusion), Company Flow, a izdali su i postuhumni album Big L-a. Sama kuća je prodala sva prava na izvođače i materijale 2001. godine izdavaču MCA te zapravo izgubila mnogo od onog početnog žara i entuzijazma po kojem su nekad bili poznati.

  Ova se kompilacija, što je bilo prilično logično za očekivati, sastoji uglavnom od pjesama iz te ranije, ‘independent’ faze Rawkusa. Radi se redom o klasicima žanra i pjesmama koje danas zvuče možda i bolje nego u vrijeme izdavanja (što mnogo govori o hip-hop glazbi danas). Većina materijala oslanja se na njihove headlinere Mos Defa i Talib Kwelia koji pojedinačno ili kao Blackstar sudjeluju u čak 11 od 15 pjesama na kompilaciji.

  Teško je izdvojiti pjesmu koja se ovdje nije našla s dobrim razlogom, vjerojatno bi puno lakše bilo nabrojati pjesme koje nisu uvrštene, a ima ih dovoljno kvalitetnih za barem još jedan CD. “Body Rock” (Mos Def, Q-Tip & Tash) i danas zvuči svježe i originalno, “B-Boy Document ’99” (The High & Mighty feat. Mos Def & Skillz) jedna je od najboljih ‘breakerskih’ stvari uopće, “Oh No” (Mos Def, Pharoahe Monch & Nate Dogg) fantastični dancefloor killer, a “Universal Magnetic” (Mos Def) pravi predstavnik odličnog underground hip-hopa… Na kompilaciji je uz sve već poznate pjesme uvršten i “Blast” (Mos Def), jedina koja dosad nije bila objavljena.

  Muziku podržava

  Da sumiramo, radi se izuzetnoj kompilaciji koju bi svaki konzument hip-hop glazbe trebao imati u svojoj kolekciji. Ako se prvi put susrećete s ovim imenima onda što prije trk do najbliže prodavaonice ploča i barem poslušajte, sigurno nećete ostati ravnodušni.

  Ukoliko su vam pak imena poznata, jedino što vas može odvratiti od kupnje jest činjenica da većinu pjesama već imate raštrkanu na raznim albumima u vašoj kolekciji.

  Muziku podržava