“Darkness and Light” neće ući u legendu

  291

  John Legend

  Darkness and Light

  Datum izdanja: 02.12.2016.

  Izdavač: Columbia Records

  Žanr: R&B, Soul

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. I Know Better
  2. Penthouse Floor (featuring Chance the Rapper)
  3. Darkness and Light (featuring Brittany Howard)
  4. Overload (featuring Miguel)
  5. Love Me Now
  6. What You Do to Me
  7. Surefire
  8. Right by You (For Luna)
  9. Temporarily Painless
  10. How Can I Blame You
  11. Same Old Story
  12. Marching Into the Dark
  13. Drawing Lines (bonus)
  14. What You Do To Me (piano demo)
  15. Love You Anyway (bonus)

  Ljubitelji mainstream popa došli su na svoje s prošlim albumom Johna Legenda “Love in the Future” koji je ispao proročki jer je Legend zasnovao obitelj i u ulozi supruga i roditelja očito uživa. S profesionalne strane, “Love in the Future” nije ispao proročki jer je njegov nasljednik “Darkness and Light” mnogo slabija kolekcija.

  O “Darkness and Light” se na žalost nema puno reći. Doduše, Legend igra na istom terenu, ovim pop-soul pjesmama dominira njegov specifični glas koji ne može omanuti, no pjesme nisu na nivou prethodnog albuma, uglavnom su prilično iritantne i neupečatljive. Legend osim singla “Love Me Now” zapravo i nema nešto posebno za reći, a govoriti o pjesmama kalibra “All of Me” nema smisla. Legendu su s autorske strane na par pjesama pomogli Matt Sweeney i Bonnie ‘Prince’ Billy s promjenjivim rezultatima. “I Know Better” se muči u svilenkastom aranžmanu, a naslovna pjesma, kojoj je također koautor ‘Prince’ Billy, bezuspješno evocira uspomene na jednog drugog Princea.

  Aranžmani i produkcija također su poznati, nema iznenađenja, makar je dovođenjem novih ljudi Legend probao novim snimkama dati svježinu, no u konačnici previše se toga radilo na mišiće, a premalo na inspiraciju. Sipao je John bijes i s lijeva i s desna, no malo toga zvuči autentično.

  Muziku podržava

  Bonus pjesme na proširenom izdanju ostavljaju bolji dojam nego, ‘regularni’ album, pogotovo “Drawing Lines”, inače također supotpisana s Bonnijem ‘Princom’ Billyjem, a i “What You Do To Me” u demo varijanti kaže više nego ‘službena’ verzija. Osim “Love Me Now”, tu je još i “How Can I Blame You” (koautor Matt Sweeney) koja možda dotakne neku senzibilnu dušu, a ostatak albuma prati osjećaj da je svejedno što svira, je li to John Legend ili Jacques Houdek ili Tony Cetinski ili neki drugi princ bezlične pop-muzike koja nema sadržaj. A Legend je za razliku od drugih spomenutih aseva bar imao nepatvorenu emociju, pjesme i kvalitetu koja su se mogle mjeriti čak i s Adelinom kolekcijom “21”. U međuvremenu se i Adele proslavila s impresivno nebitnim albumom tako da, bar što se tiče “Darkness and Light”, John Legend nije sam. Više sreće drugi put…

  Muziku podržava