Čvrsto, jako, strastveno. Onako kako i treba biti

  1402

  Sturgill Simpson

  A Sailor's Guide To Earth

  Datum izdanja: 15.04.2016.

  Izdavač: Atlantic Records / Dancing Bear

  Žanr: Country, Psychedelic

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Welcome To Earth (Pollywog)
  2. Breakers Roar
  3. Keep It Between The Lines
  4. Sea Stories
  5. In Bloom
  6. Brace For Impact
  7. All Around You
  8. Oh Sarah
  9. Call To Arms

  Jedno od nepisanih rockerskih pravila kako početi album glasi: počni jako, udarno, na prvu i onda valjaj, rolaj, usporavaj i radi što želiš, a završi s nekom sporom i moćnom baladom.

  Jedno od nepisanih južnjačkih pravila glasi: počni kako želiš, ali završi strastveno. Sturgill Simpson, osim po svojoj biografiji, spada u ovu drugu kategoriju, počeo je ovaj album sa sporom, moćnom baladom, a završio s rockerskom žesticom. Ako vam do sada nije poznato ime Sturgilla Simpsona, bez brige, bit će poznato. Osim što je “A Sailor’s Guide To Earth” otišao do američkog TOP 10, Simpsonova pjesma “Sugar Daddy” je glazbena tema serije HBO-ove “Vinyl” u kojoj su prste imali Martin Scorcese i Mick Jagger. A oni znaju prepoznati izvođača. Simpson je na svom trećem diskografskom projektu našao inspiraciju u novorođenom sinu. Kako su se sinovi prvi dani poklapali sa Simpsonovom turnejom kojom je promovirao album “Metamodern Sounds In Country Music”, tako je novopečeni otac s njim proveo relativno malo vremena.Izbivajući od doma, Sturgill se osjećao kao mornar na putovanju koji čezne za svojim domom, što je postavilo priču za njegov novi projekt. Osjećaji su se pretočili u pjesme, a sviračka kemija uigranog benda je odradila ostatak. Osim što je i sam iskusio mornaricu, Simpson je učenik stare južnjačke škole countrya, soula i bluesa koja ne žuri da oblikuje pjesmu, odnosno aranžman, nego pušta da spontanitetu da učini svoje, i na “A Sailor’s Guide To Earth” takav je pristup urodio plodom.

  Početak, “Welcome To Earth” je tih i katarzičan, opisuje potpunu osobnu promjenu koja je nastala dolaskom sina, da bi se rascvala u sjajnom retro-crescendu na drugom dijelu pjesme. Kad američki Južnjak kaže “singing the heart out”, vjerojatno misli na pjevanje kakvo je prezentirao Simpson na ovoj kolekciji. Punim glasom, bez nekog divljanja ili prenavljanja, bez vokalnih ekshibicija kakve su same sebi svrha, sve u funkciji pjesme, odnosno Sturgill pjeva onako kako ste čuli slušajući Vana Morrisona ili Tima Buckleya.

  Muziku podržava

  Obrada Nirvane “In Bloom” je prema Sturgillovim riječima ideja njegove supruge Sarah, a Simpson je prema pjesmi pristupio kao da je riječ o tradicionalnom soul broju, s puhačima, gudačima i velikim refrenom. I što je najbolje, pjesma funkcionira.

  Oh Sarah” je staromodna ljubavna balada pisana iz ruku nesavršenog čovjeka koji s vremena na vrijeme poželi otići da bi se vratio. Iz Simpsonovih usta ta balada zvuči veća od života, to nije ljubavno pismo, to je zakletva pisana krvlju.

  Kraj ovog izuzetnog albuma pripada antiratnoj “Call To Arms” u kojoj sinu poručuje: “Nadam se da nećeš rasti vjerujući kako moraš biti lutka da bi bio čovjek” i “Govna su na radiju, govna su na televiziji, Hollywood mi govori kako da budem ja, to govno mora otići“. U pjesmi muzičari sviraju vlastitim inatom i bijesom, kao da će svaki čas izaći iz zvučnika i umlatiti slušatelja ako se nekritički pokorava medijskim manipulatorima.

  Čvrsta, jaka, strastvena ploča rađena iz ljubavi i uvjerenja. Onako kako i treba biti.

  Muziku podržava