Čudna, šarmantna, sama sebi dostatna Amerika

  1895

  Devendra Banhart

  What Will We Be

  Datum izdanja: 26.11.2009.

  Izdavač: Warner Bros / Dancing Bear

  Žanr: Alternative, Folk

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Can’t Help But Smiling
  2. Angelika
  3. Baby
  4. Goin’ Back
  5. First Song for B
  6. Last Song for B
  7. Chin Chin & Muck Muck
  8. 16th & Valencia, Roxy Music
  9. Rats
  10. Maria Lionza
  11. Brindo
  12. Meet Me at Lookout Point
  13. Walilamdzi
  14. Foolin’

  ‘Never trust a hippie’ vremešni je punkerski slogan koji svakim novim izdanjem Devendra Banhart sve više dovodi u pitanje, a “What Will We Be” sasvim solidno nastavlja taj trend. Jednostavno, uvjerenom hipiju kao što je Banhart sve više vjerujemo.

  “Well, I feel just like a child” bio je popularni refren otprije nekoliko godina koji se sasvim solidno uvlačio u uho i pripomogao Banhartu da ga se prepozna i izvan granica njegovog dobrog društva. Odnosno, izvan granica subkulture u kojoj se dokazao ne samo talentom, nego i načinom života.

  “What Will We Be”, njegov najnoviji album, vrlo je šarmantna i slojevita ploča koja sjajno pokazuje sve Devendrine karakteristike, trubadursku melodioznost, izražajno pjevanje, njemu svojstvenu zaigranost, neobaveznost i lepršavost. To se čak više ne mora povezivati ni s nekakvim drogama, nego s nesputanošću.

  Devendra igra za raju i zanemaruje taktiku. Govorimo o pristupu ‘manje je više’, opuštenoj atmosferi snimanja koja se osjeti u zvučnicima slušatelja, govorimo o tome da se Banhart igra sa žanrovima kao dijete s kockicama. ‘Ajmo malo u funk’, kao da je rekao Devendra svom pratećem bendu prije snimanja “16th & Valencia, Roxy Music“, a takvih iznenađenja ima još – no nisu baš sva ugodna. Slušatelj će se začuditi kako taj talentiran momak može ‘zabrijati’ svoj film i potencijalno dobre melodije pretvoriti u samo prosječne pjesme.

  Muziku podržava

  Pjesme Devendre Banharta predstavljaju jednu drugu Ameriku, ne onu koja trči za lovom u bezličnim poslovnim odijelima i korporativnim uredima, nego onu koja želi doživjeti slobodu u najširem smislu riječi. Jesi živ? Jesi? Jesi zdrav? Jesi. Imaš za jesti, piti i krov nad glavom? Imaš. E, onda ne zajebavaj s problemima ovog i onog svijeta i budi sretan. Ionako jedini svijet koji možeš mijenjati je ovaj unutar tebe.

  Kao i prethodne mu ploče, niti ovaj album nije lišen praznog hoda, uvrnutih i na momente čudnih melodijskih sklopova, no kad pričamo o slobodi, onda to valjda znači i slobodu na pogrešku.

  Muziku podržava